Trumpova usoda v rokah porote

Svet 28. Maj 202422:02 3 komentarji
Donald Trump na sodišču
Donald Trump na sodišču (Foto: PROFIMEDIA)

Usoda nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v rokah porote. Njegovi odvetniki in tožilci so končali s sklepnimi govori, kmalu bo znano, ali bodo ZDA dobile prvega obsojenega nekdanjega predsednika.

Na newyorškem sodnem procesu proti Trumpu so danes slišali sklepna nagovora obrambe in tožilstva. Odvetnik bivšega predsednika ZDA je poroti zatrdil, da je Donald Trump nedolžen.

Odvetnik Todd Blanche se je tudi v sklepnem nagovoru osredotočil na ključno pričo – nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena, ki ga je tako kot skozi štiri tedne sodnega procesa ponovno opredelil kot lažnivca.

Trump je obtožen, da je Cohenu vrnil denar, ki ga je ta nakazal pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami leta 2016. Cohen je plačal 130.000 dolarjev, Trump pa mu je to vrnil z obrestmi in prikazal kot plačilo za odvetniške storitve, trdi tožilstvo.

“Predsednik Trump je nedolžen. Ni storil nobenega kaznivega dejanja in tožilec ni dokazal kaznivega dejanja. Zaradi pomanjkanja dokazov mora slediti sodba o nedolžnosti”, odvetnikove besede navajajo agencije.

Tožilci zatrdili, da je porota slišala dovolj za obsodbo

Tožilci so porotnikom nasprotno povedali, da so slišali dovolj za obsodbo Trumpa, ki mu grozi zaporna kazen do štirih let, čeprav se sodnik lahko odloči tudi za pogojno kazen.

Tožilec Joshua Steinglass je poroti povedal, da ne gre zato, da je Trump plačal za prikritje zgodbe o spolnem odnosu, ampak za kršenje zakona o financiranju volilnih kampanj. Šlo naj bi za manipulacijo volivcev.

Dejal je, da Cohen ni bil njihova izbira, ampak si ga je kot odvetnika izbral Trump.

Sodnik Juan Merchan je po sklepnih nagovorih porotnikom dal navodila za odločanje.

Cohen priznal, Trumpov odvetnik pravi, da laže

Trumpovi odvetniki trdijo, da je Trump Cohenu plačal za dejanske pravne storitve, obenem pa poroto prepričujejo, da ni vedel, kaj je leta 2017 podpisoval, ko je Cohenu vračal denar v obrokih.

Cohen je na klopi za priče vse priznal, med drugim, da je za Trumpa dejansko opravljal tudi odvetniško delo in mu preveč zaračunaval. “Cohen vam je lagal. Cohen vam je lagal,” je dejal Blanche.

Tožilci so poroti skozi postopek predstavili bančne izpiske, elektronska sporočila in druge dokaze, pa tudi tonski posnetek, na katerem je slišati, kako se Cohen in Trump pogovarjata o plačilu tabloidu National Enguirer za ekskluzivni intervju s fotomodelom Karen McDougal glede spolnega razmerja s Trumpom, da ne bo nikoli objavljen. Trump vztraja, da ni imel razmerja ne z McDougal in ne z Daniels, ki je na klopi za priče podrobno opisala njun spolni odnos.

Ob koncu sklepnega nagovora obrambe je prišlo do zapleta, ker je Blanche poroto zaprosil, naj Trumpa ne pošlje v zapor. Sodnik ga je zaradi kršenja postopka ostro okaral. Odločitev o kazni je namreč v pristojnosti sodnika.

Gre za enega od štirih kazenskih postopkov proti Trumpu v času, ko ponovno kandidira za predsednika ZDA. Ostali trije pregoni se osredotočajo na obtožbe o nezakoniti odtujitvi zaupnih dokumentov iz Bele hiše in zaroti za razveljavitev predsedniških volitev leta 2020.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje