Truss odločena Britance popeljati skozi viharne čase z gospodarsko rastjo

Svet 05. Okt 202217:11 0 komentarjev
Liz Truss, konefernca konservativne stranke
REUTERS/Toby Melville

Britanska premierka in vodja konservativcev Liz Truss je ob zaključku kongresa svoje stranke v Birminghamu zagotovila, da bo vodila Združeno kraljestvo skozi "viharne čase" in podkrepila zavezo gospodarski rasti, ki jo je v svojem govoru večkrat poudarila. Zagovarjala je načrt zniževanja davkov in člane stranke pozvala k podpori.

Nova premierka Liz Truss se le mesec dni po tistem, ko je nasledila Borisa Johnsona, spopada z resno krizo, potem ko je predstavila svoj načrt znižanja davkov in povečanja zadolževanja, kar je sprožilo pretrese na finančnih trgih, kritike na račun vlade in padec podpore v javnosti.

Kljub pretresom na trgih pa je Truss odločena, da bo še naprej sledila svojim načrtom za spodbuditev stagnirajočega britanskega gospodarstva. Kot je opozorila, ohranjanje sedanjega stanja ni možno.

“V teh težkih časih se moramo okrepiti,” je dejala delegatom in bila pri tem ostra do, kot je dejala, “koalicije proti rasti”, ki zavira poskuse oživitve gospodarstva.

“Predolgo smo politično razpravo omejevali na vprašanje, kako naj delimo omejeno gospodarsko pito. Namesto tega moramo pito povečati, da vsi dobijo večji kos,” je dejala in dodala, da je “odločena slediti novemu pristopu”, njene besede povzema španska tiskovna agencija EFE.

“Odločena sem, da Britanijo premaknem, da nas popeljem skozi vihar in nas postavim na močnejšo podlago kot narod,” je dodala. Poudarila je, da ima tri prednostne naloge za britansko gospodarstvo – “rast, rast in rast”. Med govorom je kar 27-krat omenila besedo rast, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Truss je zagovarjala načrt zniževanja davkov, češ da se bo izpad proračunskih prihodkov povrnil v obliki gospodarske rasti, ki bo koristila vsem.

“Znižanje davkov je smiselno moralno in ekonomsko. Moralno, ker država ne troši lastnega denarja. Troši denar ljudi. Ekonomsko pa, ker ljudi, če obdržijo več svojega denarja, spodbudimo, da delajo več tega, v čemer so najboljši,” je pojasnila. Gospodarstvo z nizkimi davki je po njenih besedah znak, da je Velika Britanija odprta za podjetja.

V prizadevanjih, da bi pomirila trge, ki jih je načrt velikega zniževanja davkov precej pretresel, pa je premierka obljubila, da bo “z železno pestjo” bdela nad državnimi financami ter da bo vodila vitko državo.

“Pripravljena sem sprejeti težke odločitve. Lahko mi zaupate, da bom naredila, kar je potrebno. Ne moremo popustiti glasovom propada,” je še dejala 47-letna premierka po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Truss namerava torej vztrajati na poti zniževanja davkov, čeprav je finančni minister Kwasi Kwarteng že odstopil od načrta znižanja najvišje stopnje dohodnine s 45 na 40 odstotkov. Kot je dejal pred dnevi, ta predviden ukrep preveč odvrača pozornost od ostalih.

Njen govor sta danes zmotili dve okoljski aktivistki, ki sta pri tem dvignili napis organizacije Greenpeace, na katerem je pisalo: “Kdo je glasoval za to?” in premierko obtožili, da se je odpovedala predvolilnim obljubam. Truss je varnostnikom ukazala, naj ju odstranijo iz dvorane.

Protestnici zmotili govor Liz Truss na konferenci konservativne stranke
REUTERS/Toby Melville

Njena prenovljena podnebna politika je razjezila okoljevarstvene organizacije, ki jih skrbi okrepljeno iskanje nafte in plina v Severnem morju ter konec moratorija na pridobivanje plina s sporno tehnologijo hidravličnega lomljenja, znanega pod izrazom fracking, navaja AFP.

Tudi v konservativni stranki se pojavljajo kritike, da nekatere njene napovedi ne ustrezajo volilnemu programu, s katerim so torijci zmagali na splošnih volitvah leta 2019.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave je nova premierka po le mesecu dni na položaju manj priljubljena, kot je bil njen predhodnik Johnson. Danes objavljena raziskava inštituta YouGov je pokazala, da ima le 14 odstotkov vprašanih pozitivno mnenje o Liz Truss, kar je 12 odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma. Skoraj tri četrtine (73 odstotkov) pa jih ima o premierki slabo ali zelo slabo mnenje, poroča dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!