Tržaški zaliv znova v znamenju najbolj množične regate na svetu

Svet 08. Okt 202306:21 0 komentarjev
Barcolana/Barkovljanka
Ales Srnovrsnik/Bobo

V Tržaškem zalivu se danes odvija Barcolana (Barkovljanka), največja jadralska regata s skupinskim startom na svetu. Gre že za 55. izvedbo prireditve po vrsti, na startni črti pa naj bi se po napovedih organizatorjev zbralo več kot 1.500 jadrnic.

Organizatorji Barkovljanke so sicer lani pred regato napovedovali okrog 2000 jadrnic, registriranih za nastop pa je bilo precej manj, 1614. Ob jubilejni 50. izvedbi leta 2018 so v vseh kategorijah zabeležili rekordnih 2689 vpisanih posadk.

Start letošnje regate je bil ob 10.30 med Barkovljami in gradom Miramare, cilj pa pred Velikim trgom v Trstu. Ameriške jadrnice Deep Blue s krmarko Wendy Schmidt, lanske zmagovalke, letos ni bilo na startni črti, za zmago pa se med drugim poteguje tržaški Arca in Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino ter Way of Life.

Na jadrnici Way of Life je polovica slovenske posadke. Predlani je ekipo do zmage popeljal koprski olimpijec Gašper Vinčec, ki pa ga letos nismo videli v vlogi krmarja, ker se bo posvetil mladinskemu projektu. Kosmina pa je najuspešnejši slovenski predstavnik na barkovljanki, med letoma 1995 in 1997 je trikrat zmagal z Gaio Legend, zaradi tega je slovenska posadka pokal prejela tudi v trajno last, leta 2009 pa je bil za četrto slavje prvi z Maxi Jeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!