Tudi hrvaška vlada z ukrepi nad podražitve plina in elektrike

Svet 27. Jan 202218:26 0 komentarjev
Andrej Plenković: cene plina in elektrike
Andrej Plenković (PROFIMEDIA)

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnjem zasedanju vlade napovedal tri ključne ukrepe, s katerimi bodo poskušali zajeziti cene plina in elektrike ter ublažiti posledice podražitev. Povišati nameravajo pomoč za socialno ogrožene, pregledati vse postavke, ki vplivajo na višje cene, ter znižati DDV za plin in elektriko.

Na Hrvaškem bodo 1. marca začele veljati nove, bistveno višje cene plina in elektrike. Podražitvi se po besedah predstavnikov vlade ni mogoče izogniti, je pa hrvaški premier Andrej Plenković na današnji seji vlade napovedal ukrepe, s katerimi bodo poskušali ublažiti učinke podražitve za podjetja in prebivalstvo in preprečiti skokovito rast cen energentov.

Prvi od treh ukrepov bo povečanje pomoči za socialno ogrožene. Ti že zdaj prejemajo bone v vrednosti 200 kun, ki so namenjeni plačilu elektrike, po novem pa bo z njimi mogoče plačevati tudi plin. Zvišala se bo tudi vrednost bona, obenem pa bo vlada po besedah Plenkovića “verjetno razširila” tudi nabor gospodinjstev, ki ga prejemajo. Za koliko se bo povečala vrednost bona, bo vlada ocenila, ko bo jasno, za koliko se bosta podražila elektrika in plin.

Drugi ukrep bo skrben pregled postavk, ki igrajo vlogo pri določanju cen plina in elektrike, pri čemer je premier opozoril tudi na vlogo državnega energetskega podjetja HEP.

Tretji ukrep pa bo znižanje davka na dodano vrednost na elektriko in plin. “Vemo, da je stopnja DDV na elektriko 13 odstotkov, na plin pa 25 odstotkov, in tu je prostor, ki ga bomo izkoristili, da znižamo skupno ceno za državljane,” je povedal Plenković.

Slovenska vlada je na današnji seji začela obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov. Kot smo pisali, predlog interventnega zakona po naših informacijah predvideva energetske vavčerje od 100 do 150 evrov za 140 tisoč Slovencev in znižanje dajatev na položnici za elektriko za vsa gospodinjstva. Danes še niso odločili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!