Tudi letos na tisoče pisem, naslovljenih na Božička: “Upam, da so jeleni zdravi”

Svet 25. Dec 202306:40 0 komentarjev
pismo
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Švedsko pošto vsako leto preplavi na tisoče pisem, naslovljenih na Božička. Nanje ne le odgovarja, temveč že več kot stoletje tudi hrani tista, ki izstopajo.

Samo lani so pri poštni službi PostNord našteli približno 16.000 pisem, namenjenih Božičku, na katerih so bili naslovi Laponska, Dežela severnih jelenov ali Božičkov iglu.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP na pošti vsako leto izberejo nekaj pisem za muzejski arhiv, v katerem je trenutno približno 10.000 pisem z vsega sveta, pri čemer je najstarejše iz 90. let 19. stoletja.

“So iz ZDA, Azije, nekaj jih je tudi iz Tajvana,” je v Muzeju pošte v Stockholmu za AFP povedala Kristina Olofsdotter.

V minulih letih so bili na vrhu seznama otroških želja igrače, hišni ljubljenčki in knjige. Tako je še danes, čeprav so bili otroci nekoč morda nekoliko skromnejši v svojih pričakovanjih. “V starejših pismih so otroci prosili za eno ali dve stvari, danes so seznami daljši,” je povedala Olofsdotter.

V številnih pismih, napisanih z otroško pisavo, so tudi vprašanja za Božička. “Katera je vaša najljubša pijača, da bom vedela, s čim naj vam postrežemo,” je v 60. letih prejšnjega stoletja vprašala neka deklica. Štiriletnica je želela Božičku sporočiti, da se je pravkar naučila napisati svoje ime. Dodala je: “Upam, da so severni jeleni zdravi.”

Vsa pisma odprejo in preberejo, če je naveden naslov, v muzeju nanje tudi odgovorijo. Olofsdotter je povedala, da je v odgovoru običajno zapišejo “Pozdrav od Božička” in se zahvalijo za pismo. Božiček tudi napiše, da ima do božiča veliko dela in da zelo ceni pismo.

Po njenih besedah želijo z odgovorom tudi spodbuditi otroke, da nekomu polepšajo dan s pismom, in jih opomniti, da se jim lahko uresničijo sanje, če verjamejo vase.

A pisem Božičku ne pošiljajo le otroci. Letos je tako med njimi tudi pismo iz Tajvana, ki ga je poslal 20-letnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!