Tudi Madžarska prepovedala uvoz ukrajinskega žita: “Gre za izredne ukrepe”

Svet 16. Apr 202316:21 3 komentarji
žito
Foto: PROFIMEDIA

Po zgledu Poljske in Slovaške je tudi Madžarska začasno prepovedala uvoz žita iz Ukrajine zaradi domnevne nelojalne konkurence. "Nadaljevanje sedanje tržne dinamike bi madžarskemu kmetijstvu povzročilo tako veliko škodo, da je treba sprejeti izredne ukrepe," so v soboto zvečer sporočili s kmetijskega ministrstva v Budimpešti.

Prepoved uvoza velja za žito, oljnice in druge kmetijske proizvode, v veljavi pa bo do 30. junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah madžarskega ministrstva so ukrajinski izdelki zaradi proizvodnih postopkov, ki v EU niso več dovoljeni, in tudi zaradi njihovega brezcarinskega statusa v EU na voljo po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere na Madžarskem in v drugih srednjeevropskih državah.

V soboto je Poljska iz podobnih razlogov, ki so sprožili proteste poljskih kmetov in odstop poljskega ministra za kmetijstvo, prepovedala uvoz žita iz Ukrajine. Slovaška pa je že v petek prepovedala prodajo ukrajinske pšenice kot živila in krme za živali, pri čemer se je sklicevala na domnevno vsebnost pesticidov v ukrajinski pšenici, poroča dpa.

Na odločitev treh članic EU so se danes odzvali v Bruslju. Enostranski ukrepi članic EU na področju trgovine so nesprejemljivi, je po poročanju tujih medijev sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije za trgovino in kmetijstvo Miriam Garcia Ferrer. “Trgovinska politika je v izključni pristojnosti EU, zato enostranski ukrepi niso sprejemljivi. V teh težkih časih je ključnega pomena, da se vse odločitve v EU usklajujejo,” je dejala.

Ukrajina od začetka vojne pridelke izvaža po kopnem preko EU, saj so njene pomorske trgovske poti večinoma blokirane. Zaradi logističnih težav prihaja do kopičenja zalog, kar znižuje cene in pritiska na domače pridelovalce, je v soboto ob odločitvi Poljske za prepoved uvoza pojasnil vodja poljske konservativne vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski.

Ukrajinsko kmetijsko ministrstvo je v sobotnem odzivu odločitev za prepoved uvoza obžalovalo. “Zavedamo se, da se poljski kmetje soočajo s težkimi razmerami, a razmere za ukrajinske so še precej težje,” so zapisali po navedbah francoske tiskovne agencije AFP. Predlagali so pogovore o novem dvostranskem dogovoru, “ki bi zadovoljil obe strani”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje