Zelenski obiskal Poljsko. Zaradi ukrajinskega žita je odstopil poljski minister

Svet 05. Apr 202310:17 > 21:47 11 komentarjev
Poljska
Volodimir Zelenski in soproga Olena ter Andrzej Duda in soproga Agata Kornhauser-Duda (Aleksandra Szmigiel/REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tretjič od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani zapustil domovino. Tokrat je obiskal Poljsko, kjer se je že sestal s tamkajšnjim predsednikom države Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszem Morawieckim. Nezadovoljstvo poljskih kmetov, ki so se zaradi uvoza poceni žita iz Ukrajine znašli v težavah, pa je prav danes do odločitve za odstop vodilo poljskega ministra za kmetijstvo Henryka Kowalczyka. Vprašanja poljskih kmetov se je med obiskom dotaknil tudi Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je skupaj s soprogo Oleno Zelensko prispel na uradni obisk na Poljsko, kjer se je srečal s poljskim kolegom Andrzejem Dudo in s predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim.

V predsedniški palači v Varšavi so Zelenskemu priredili ceremonijo, na kateri so mu podelili “najstarejše in najvišje poljsko odlikovanje”, red belega orla, navaja ameriški CNN. To priznanje podelijo le posameznikom, ki izstopijo iz povprečja.

“Edinstven človek je. Vi, Volodimir, ste edinstveni. Potem ko so vam ljudje zaupali mandat, ste bili nenadoma poklicani na misijo, ki je nihče ni mogel napovedati,” je med drugim dejal Duda, Zelenski pa se je ob tej priliki Poljakom zahvalil za podporo – med drugim za pošiljke orožja, kot so tanki Leopard 2 – in pomoč ukrajinskim beguncem. Odnos med Varšavo in Kijevom je označil za “zgodovinskega”.

Volodimir Zelenski
Aleksandra Szmigiel/REUTERS

Duda je Zelenskemu zagotovil, da bo Varšava v skladu s svojimi vojaškimi zmožnostmi pomagala ukrajinskim silam, v mednarodni skupnosti pa bo vedno skušala pridobivati podporo za Ukrajino. V okviru vojaške pomoči bo Ukrajini v prihodnosti poslala tudi vseh svojih 28 bojnih letal tipa MiG-29, pri čemer so vzhodni sosedi že obljubili predajo 14 takšnih letal. Nekatera izmed teh naj bi že bila na ukrajinskih tleh.

Ukrajinski predsednik je ob tem predlagal tudi odpravo mejnega nadzora med državama in poudaril, da so na začetku invazije poljski obmejni kraji “odprli svoja vrata” Ukrajincem. Izrazil je upanje, da to predstavlja začetek procesa, med katerim bodo padle meddržavne meje “v političnem, gospodarskem in najpomembneje, v zgodovinskem smislu”.

Ukrajinsko žito odneslo poljskega ministra

Obisk Zelenskega na Poljskem sicer po pisanju bruseljskega Politica prihaja v precej kočljivem času, saj so poljski kmetje še posebej razburjeni in vladi očitajo, da ni ublažila posledic večje količine poceni kmetijsko-živilskih produktov, predvsem žita, ki – brez carin – prihajajo iz Ukrajine. Zaradi razmer na trgu in nezadovoljstva kmetov je prav danes odstopil poljski minister za kmetijstvo Henryk Kowalczyk iz vladajoče stavke Zakon in pravičnost (PiS).

Kot še dodaja Politico, se je poljski premier Morawiecki zaradi težav poljskih kmetov pred dnevi že obrnil tudi na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Pozval jo je k sprejetju ukrepov za omejitev količine ukrajinskega uvoza v Evropsko unijo, a kot kaže, Komisija poljski vladi ni pripravljena prisluhniti. Tiskovna agencija Reuters namreč navaja besede odhajajočega ministra Kowalczyka, ki je dejal, da je Evropska komisija obdobje brezcarinskega uvoza za ukrajinsko žito podaljšala do junija 2024.

Henryk Kowalczyk
Kuba Stezycki/REUTERS

Poljsko, poudarimo, letos čakajo parlamentarne volitve, na katerih bo ključna tudi podpora kmetov oziroma prebivalcem podeželja vladajoči PiS.

To zadevo je med obiskom Poljske naslovil tudi Zelenski. Kot je povedal, kmalu pričakuje odločitve, ki bodo ublažile jezo poljskih kmetov, poroča BBC. Po njegovih besedah med tako “tesnimi partnerji” in “resničnimi prijatelji”, kot sta Poljska in Ukrajina, ne sme biti odprtih vprašanj.

Ukrajinski predsednik je doslej od začetka ruske agresije le dvakrat zapustil domovino. Februarja letos je obiskal London, Pariz in Bruselj, pred tem pa je decembra lani odšel na obisk v Združene države Amerike.

Dogajanje na bojiščih v Ukrajini je sicer še naprej osredotočeno na mesto Bahmut, ki leži na vzhodu, v regiji Doneck. Večmesečni boji so še naprej srditi; medtem ko so plačanci ruske skupine Wagner minuli konec tedna zatrdili, da že nadzorujejo središče v veliki meri uničenega mesta, Kijev pa morebitnega poraza še ni priznal.

Na jugozahodu Rusije v regiji Brjansk, ki meji na Ukrajino, je danes z lahkim letalom strmoglavil ukrajinski pilot, ki ga je prijela ruska obmejna patrulja, je sporočila ruska varnostna služba FSB.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje