Tudi Merkel in Lukašenko o krizi na meji med EU in Belorusijo

Svet 16. Nov 202107:13 0 komentarjev
Angela Merkel
Christian Mang/Pool/REUTERS

O zaostrenih razmerah na mejah med Belorusijo in tremi državami Evropske unije (Poljsko, Litvo, Latvijo) sta se včeraj pogovarjala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Pogovor je trajal skoraj uro, sta se pa nemška kanclerka in beloruski predsednik včeraj pogovarjala prvič po lanskoletnih predsedniških volitvah, na katerih je po mnenju kritikov nepošteno slavil Lukašenko.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se bo v kratkem predvidoma poslovila s čela nemške vlade, je zaradi vse večje stiske več tisoč migrantov na meji med Poljsko in Belorusijo po telefonu govorila z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert je sporočil, da je bil pogovor namenjen “težkim razmeram na meji med Belorusijo in Evropsko unijo”, voditelja pa sta se prav tako dogovorila, da bosta o zadevi še razpravljala.

Po poročanju beloruske televizije je pogovor trajal okoli 50 minut. Govorila sta o tem, kako bi lahko preprečila zaostrovanje napetosti, in o humanitarni podpori migrantom, ki so obtičali na meji. Merkel je z Lukašenkom govorila prvič po lanskoletnih predsedniških volitvah, na katerih je slavil Lukašenko in so bile po mnenju kritikov nepoštene.

Več sto prebežnikov že mesece poskuša prečkati mejo med Belorusijo in Poljsko. Zahodne države beloruskega predsednika obtožujejo hibridne vojne oziroma namernega ustvarjanja migrantske krize na meji z EU. V odgovor na sankcije, ki jih je proti Belorusiji uvedla Unija, naj bi namreč pred meseci začel načrtno vzpodbujati in tudi organizirati prihode oseb iz Bližnjega vzhoda, ki jih nato množično prevažajo do meje s Poljsko, pa tudi Litvo in v manjši meri Latvijo.

Prebežniki na poljsko-beloruski meji
Ramil Nasibulin/BelTA/REUTERS

Spričo zaostrenih razmer na zunanji meji Unije so se zunanji ministri držav EU včeraj strinjali o razširitvi sankciji zoper Minsk. Strinjali so se, da bi Unija odslej lahko kaznovala posameznike in pravne osebe, ki spodbujajo nezakonito prehajanje zunanjih meja Unije, vključno z letalskimi družbami ali turističnimi agencijami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!