Tudi odbor češkega senata podprl odvzem Zemanovih pooblastil

Svet 19. Okt 202116:01 > 17:11 0 komentarjev
Miloš Zeman
David W Cerny/REUTERS

Odbor češkega senata za ustavna vprašanja je danes podprl uvedbo postopka po 66. členu češke ustave, da bi se predsednika republike Miloša Zemana zaradi njegovega zdravstvenega stanja razglasilo za nesposobnega opravljati dolžnosti in pooblastila predalo predsedniku vlade in parlamenta. Pogoji za to so po ocenah članov senatnega odbora izpolnjeni.

“Zdravstveno stanje predsedniku države ne dovoljuje, da bi lahko opravljal svojo funkcijo in tudi napovedi so take, da se v nekaj tednih ne bo mogel vrniti k izvajanju svojih nalog,” je po seji odbora dejal senator Zdenek Hraba. Svojo odločitev so člani odbora oprli na zdravniško poročilo, ki ga je v ponedeljek objavil predsednik češkega senata Miloš Vystrcil in ki pravi, da predsednik ni sposoben opravljati svojih dolžnosti zaradi svojega zdravstvenega stanja, dolgoročne napovedi pa da so popolnoma nejasne, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Za uvedbo postopka po 66. členu češke ustave za prenos predsedniških pooblastil morata glasovati oba domova parlamenta, torej tako senat kot poslanska zbornica. Senat naj bi svoje glasovanje opravil 5. novembra, poslanska zbornica pa po ustanovni seji, ki je sklicana za 8. november, navaja APA.

V obeh domovih parlamenta imajo zdaj večino opozicijske stranke, ki so do Zemana kritične in bodo verjetno podprle odvzem predsedniških pooblastil.

Predsednik mora zapriseči novo vlado

Čeprav se je zaradi hospitalizacije Zemana tik po volitvah nekoliko zapletlo, saj bi moral predsednik formalno nekomu poveriti mandat za sestavo nove vlade, pa to pravzaprav ne vpliva na koalicijska pogajanja, še piše APA. Dve liberalno-konservativni zavezništvi se že pogajata o koaliciji, saj za to ne potrebujeta uradnega dovoljenja predsednika. V novem sklicu spodnjega doma parlamenta bi imeli 108 od skupno 200 poslanskih sedežev.

Vloga predsednika države bo pomembna postala šele, ko bo dosedanja vlada pod vodstvom Andreja Babiša po ustanovni seji parlamenta odstopila. Predsednik republike bi moral ta odstop sprejeti, nato pa tudi zapriseči novega premierja in ministre. Če bodo Zemanu odvzeli predsedniška pooblastila, bo to lahko naredil predsednik novega sklica poslanske zbornice.

Tudi Babiš se je medtem sprijaznil z volilnim rezultatom in je napovedal, da bo njegova stranka ANO odšla v opozicijo. Pri prenosu oblasti pa ne bo povzročal nobenih težav, je obljubil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!