Mineva 50 let od smrti Jima Morrisona

Kultura 03. Jul 202107:57 > 27. Sep 2021 12:28 0 komentarjev
JIm morrison
PROFIMEDIA

Mineva 50 let od smrti legendarnega ameriškega pevca Jima Morrisona. Čeprav se grob frontmana skupine The Doors nahaja v skritem kotičku pariškega pokopališča Pere-Lachaise, ga pol stoletja po njegovi smrti še vedno obiskuje na tisoče ljudi.

Jim Morrison je umrl 3. julija 1971 in njegova smrt je bila po pisanju AFP eden ključnih znakov, da se optimizem 60. let minulega stoletja bliža koncu. Morrisonov grob je nekoliko skrit na željo družine, ki se je upravičeno bala trum njegovih oboževalcev.

“To pokopališče mu je bilo še posebej blizu. Pogosto se je sprehajal tukaj,” je po pisanju AFP povedala glasbena kritičarka in Morrisonova oboževalka Sophie Rosemont. Dodala je, da si je Morrison želel biti pokopan poleg Oscarja Wildea, a je bilo tisto mesto preveč izpostavljeno. Odmaknjenost njegovega groba za milijone tistih, ki se mu pridejo poklonit, ni ovira. Nagrobnik je sicer trenutno zaščiten z ograjo, a ni dvoma, da bo te dni ponovno oblegan, piše AFP.

Morrisonov zadnji dom je bilo stanovanje v tretjem nadstropju stavbe na ulici Beautreillis 17 v boemski četrti Marais. Stanovanje je bilo v lasti manekenke Elizabeth “Zozo” Lariviere, Morrison se je vanj vselil s svojim dekletom Pamelo Courson. V francosko prestolnico je sicer prišel štiri leta pred smrtjo, da bi se umaknil iz napornega življenja slavnih ter se posvetil pisanju in poeziji.

jim morrison jim morrison
PROFIMEDIA
jim morrison jim morrison
PROFIMEDIA
jim morrison jim morrison
PROFIMEDIA
Jim Morrison Jim Morrison
PROFIMEDIA
Jim Morrison Jim Morrison
PROFIMEDIA
Jim Morrison Jim Morrison
PROFIMEDIA
Jim Morrison Jim Morrison
PROFIMEDIA

Jim Morrison je umrl 3. julija 1971 v kadi v pariškem stanovanju. Okoliščin njegove smrti niso nikoli popolnoma razjasnili, saj ni bila opravljena avtopsija. V mrliškem listu pa je pisalo, da je umrl naravne smrti zaradi težav s srcem v starosti 27 let.

Novinar Sam Bernett, ki primer preiskuje že leta, trdi, da se je rock legenda predozirala v stranišču nočnega kluba Rock’n’Roll Circus. “Njegov obraz je bil siv, oči zaprte, pod nosom je imel kri, okoli rahlo odprtih ust pa belo peno, ni dihal,” je zapisal v knjigi The End: Jim Morrison.

Morrisonovi oboževalci v Parizu obiskujejo tudi enega najlepših pariških trgov Place des Vosges in kioske s knjigami po Seni, kjer se je Morrison rad sprehajal in skušal ostati čim bolj anonimen. Odpravijo se tudi v kultno knjigarno Shakespeare and Company. “To je kraj, na katerega se je Morrison zelo hitro navezal. Ni dobro govoril francosko, čeprav so mu bili zelo všeč Rimbaud, Baudelaire, Mallarme,” je dodala Sophie Rosemont.

Jim Morrison se je rodil 8. decembra 1943. Pevec, znan po svojih poetičnih besedilih, značilnem vokalu in odrski karizmi, velja tako za glasbene kritike kot tudi za oboževalce za enega najbolj vplivnih osebnosti v zgodovini popularne glasbe.

Skupino so člani, ob Morrisonu še klaviaturist Ray Manzarek, kitarist Robby Kreiger in bobnar John Eensmore, sestavili leta 1965 v Los Angelesu, ime The Doors pa je navdihnila knjiga Aldousa Huxleyja Vrata zaznavanja.

Skupina je prvi uspeh doživela dve leti po ustanovitvi s hitom Light my fire in istoimenskim prvencem. Nato je izkoristila uspeh prve plošče in jih v obdobju petih let izdala vsega osem. Vse razen ene so bile med desetimi najbolj prodajanimi ploščami na lestvici Billboard 200 in so postale vsaj platinaste. Do konca leta 1971 je skupina prodala nekaj več kot štiri milijone albumov in nekaj več kot sedem in pol milijonov singlov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!