Tudi senatorji Blinknu očitali umik iz Afganistana

Svet 14. Sep 202121:03 0 komentarjev
Antony Blinken
Evelyn Hockstein/REUTERS

Ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna so danes glede umika ameriške vojske iz Afganistana zaslišali še v senatu. Že v ponedeljek se je s kritikami na račun potez vlade predsednika Joeja Bidna soočil v predstavniškem domu.

Razlika je bila v tem, da ga je v senatnem odboru za mednarodne odnose napadel tudi predsedujoči demokrat Bob Menendez iz New Jerseyja, in ne le vodilni republikanec James Risch iz Idaha. Oba sta umik iz Afganistana opisala kot čisto polomijo.

Blinken se je tako kot v ponedeljek branil z izgovarjanjem na nepričakovano hiter poraz afganistanske vlade pred talibani ter opozarjal na dejstvo, da se je s talibani o umiku dogovorila vlada Donalda Trumpa, Bidnova pa je morala izpeljati.

Antony Blinken, Ted Cruz
Drew Angerer/REUTERS

Menendez je zahteval, da se ugotovi odgovornost za polomijo, Risch pa je Bidnovo vlado obtožil nesposobnosti, zaradi katere trpi ugled ZDA v svetu. Zaradi te nesposobnosti naj se zgodil teroristični napad na afganistanskem letališču, številni, ki so si to želeli, pa niso mogli pravočasno zapustiti države.

Evakuirali več kot 120.000 oseb

“Na svetu ni dovolj šminke za to svinjo, da bi lahko delovala kako drugače, kot dejansko deluje,” se je slikovito izrazil Risch. Republikanec s Floride Marco Rubio je zahteval odgovor na vprašanje, kako so lahko obveščevalne službe tako klavrno odpovedale, in zatrdil, da je šlo za napake politike in načrtovanja.

Antony Blinken
Evelyn Hockstein/REUTERS

Blinken je ponovil, da so kljub težavam vendarle uspeli evakuirati 124.000 ljudi, kar je označil za največji tovrsten podvig v zgodovini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!