Tudi ZDA, Kanada in Velika Britanija s sankcijami neposredno zoper Putina

Svet 25. Feb 202220:50 > 01. Mar 2022 14:21 1 komentar
Rusko veleposlaništvo
Tom Brenner/REUTERS

Tudi Združene države Amerike (ZDA) nameravajo uvesti sankcije neposredno proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, poroča CNN, in to še v petek. Sankcije proti Putinu in njegovemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu sta sprejeli tudi Velika Britanija in Kanada, pred tem pa jih je uvedla še EU.

ZDA bodo, tako kot pred tem danes že Evropska unija in Združeno kraljestvo, zaradi ruskega napada na Ukrajino uvedle sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu, je danes sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Ameriški predsednik Joe Biden je že v četrtek dejal, da so sankcije zoper Putina možnost, ki jo ZDA obravnava.

Sankcije bodo prizadele tudi druge člane ruskega vodstva, je napovedala. Dodala je, da je bila odločitev sprejeta v tesnem posvetovanju z zavezniki v EU, na mizi pa je tudi možnost izključitve Rusije iz bančnega sistema SWIFT.

Podrobnosti sankcij bodo ZDA po napovedih objavile v petek popoldne po lokalnem času. Po četrtkovem začetku ruske invazije na Ukrajino je ameriška vlada že uvedla daljnosežne sankcije, med drugim proti najpomembnejšim ruskim bankam in državnim podjetjem, ter nadzor izvoza visokotehnoloških izdelkov.

Tudi Kanada se pridružuje sankcijam, uperjenim proti Putinu in Lavrovu. Kot je dejal premier Justin Trudeau bodo zaradi podpore ruski invaziji, del sankcij usmerili tudi proti voditeljem Belorusije.

Tudi britanski premier Boris Johnson je na virtualnem srečanju voditeljev zveze Nato sporočil, da tako kot EU tudi on načrtuje sankcije proti ruskemu predsedniku Putinu in njegovemu zunanjemu ministru Lavrovu kot odgovor na invazijo na Ukrajino.

“Velika Britanija bo uvedla sankcije proti Putinu in Lavrovu, ki bodo dopolnile sveženj sankcij, ki ga je država že napovedala včeraj,” so sporočili z Downing Streeta. S tem pa se bo država uskladila z Evropsko unijo, ki je že uvedla sankcije proti Putinu in Lavrovu. Britanski premier meni, da se Putin verjetno ne bo kmalu ustavil, in pozval voditelje, naj Rusijo izključijo od mednarodnega sistema bančnih nakazil SWIFT, da bi ji s tem povzročili čim večjo bolečino.

Kasneje je britanska vlada odredila zamrznitev Putinovega in Lavrovovega premoženja, kar je pred tem že storila EU. Dodala ju je na seznam ruskih oligarhov, ki jim je London zaradi ruske agresije že zamrznil premoženje in bančne račune v Združenem kraljestvu.

Velika Britanija in ostale članice bloka združenih ekspedicijskih sil (JEF) so se strinjale, da so potrebne nadaljnje sankcije proti Rusiji, vključno s poudarkom na ožjem krogu predsednika Putina, ki bodo temeljile na že dogovorjenih ukrepih. JEF, ki je bil ustanovljen leta 2012, sestavljajo članice Nata Danska, Estonija, Islandija, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška in Velika Britanija ter nečlanici Finska in Švedska. Osredotoča se na varnost na območju okoli Arktike, severnega Atlantika in Baltskega morja. Na torkovem srečanju obrambnih ministrov pa so napovedali tudi prihajajoče manevre v Baltskem morju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje