Še nikoli videne fotografije Baracka Obame med napadom na bin Ladna

Svet 29. Apr 202321:29 1 komentar
Barack Obama
Barack Obama je 1. maja v govoru sporočil, da je bil napad na Osamo bin Ladna uspešno izveden (PROFIMEDIA)

Kaj se je v Beli hiši dogajalo v času, ko so ameriške sile izvajale napad na vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna? Ameriški mediji so objavili fotografije, ki jih javnost doslej še ni imela priložnosti videti.

Ameriški časopis Washington Post je pridobil in objavil fotografije dogajanja v Beli hiši v času, ko je takratni ameriški predsednik Barack Obama – obkrožen s sodelavci oziroma svetovalci – odobril napad na Osamo bin Ladna, vodjo teroristične organizacije Al Kaida. Fotografije, ki si jih javnost lahko ogleda prvič, so bile objavljene skoraj 12 let po enem od najodmevnejših napadov v zadnjih letih.

Poleg Obame so na fotografijah tudi njegov podpredsednik in sedanji predsednik ZDA Joe Biden, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton ter drugi civilni in vojaški svetovalci.

Teroristična organizacija Al Kaida je, spomnimo, izvedla napad na New York in Washington 11. septembra 2001, ki je bil usoden za več kot 3.000 ljudi. ZDA so za tem izvedle invazijo na Afganistan, a je bin Laden pred Američani uspešno bežal skoraj desetletje. ZDA so ga izsledile in ubile v Pakistanu.

Obama je po navedbah Washington Posta napad na bin Ladna odobril 29. aprila 2011, zaključek misije pa je 1. maja naznanil javnosti.

“Danes lahko Američanom in svetu povem, da so ZDA izvedle operacijo, ki je bila usodna za Osamo bin Ladna, voditelja Al Kaide in terorista, ki je odgovoren za umor tisočih nedolžnih moških, žensk in otrok,” je svoj nagovor 1. maja ob 23.35 po lokalnem času začel Obama.

Kot je dvakratni demokratski predsednik ZDA zapisal leta kasneje v svojih spominih, je Joe Biden napadu na bin Ladna nasprotoval. “Kot pri vsaki pomembni odločitvi, ki sem jo sprejel kot predsednik, sem cenil pripravljenost Joeja, da se upre prevladujočemu vzdušju in sprašuje težka vprašanja, pogosto z namenom, da mi je dal prostor, ki sem ga potreboval za svoje notranje razmisleke,” Obamove besede navaja britanski Guardian.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje