Tuji novinarji hvalijo Hrvaško, a imajo tudi nekaj kritik. Kaj pogrešajo?

Svet 11. Maj 202412:05 0 komentarjev
Sončni zahod v Splitu
Sončni zahod v Splitu (Foto: PROFIMEDIA)

Turistični novinarji iz 15 držav, ki so se ta teden udeležili podelitve hrvaških turističnih nagrad Zlato pero v Dubrovniku, menijo, da je Hrvaška lepa dežela z raznoliko ponudbo in dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. So pa dodali, da bi morali nameniti še nekoliko večjo pozornost izvirnim vsebinam ter povečati prisotnost na nekaterih trgih.

Italijanska novinarka Licia Colo, ki je prejela zlato pero v kategoriji televizijskega poročanja, je dejala, da jo Hrvaška vedno znova preseneča in da jo vidi kot “ikonično”, saj premore še nedotaknjena območja z izvirnimi vsebinami. In to je po njenem mnenju treba ohraniti, piše N1 Zagreb.

“Narava in preprostost danes predstavljata luksuz. Hrvaška ima to srečo, da je geografsko tam, kjer je. Vem, da je bilo treba vložiti veliko truda za razvoj turizma, kakršen je danes, kar je razvidno iz ponudbe, ki ne zaostaja za drugimi državami. A potreben je bil čas, da so turisti to prepoznali in Hrvaško prenehali podcenjevati kot turistično destinacijo. Zdaj je zagotovo ena najbolj iskanih sredozemskih destinacij,” je turistični napredek Hrvaške pohvalila Colo.

Dodala je, da prednosti Hrvaške ne vidi le v lepoti narave, ampak tudi v njeni kulturnozgodovinski dediščini, pri čemer je izpostavila nacionalna parka Plitvička jezera in Krka, ki ju opisuje kot ena najlepših na svetu. Ob tem je posvarila tudi, da morajo poskrbeti za to, da tovrstna območja zavarujejo pred preveč množičnimi obiski.

Hrvaška lahko letos pričakuje več kitajskih turistov

Da bo Hrvaška letos gostila tudi več kitajskih turistov, je prepričana kitajska vplivnica Yang Baodi, ki je našo južno sosedo označila kot “edinstveno”.

V primerjavi z Italijo in Španijo med drugim izpostavlja dobro ponudbo hrane, ki združuje tradicionalno in sodobno kulinariko, bi si pa vseeno še nekoliko več pristnih hrvaških jedi in pijač. Tudi ponudbo nastanitve ocenjuje kot dobro, še pišejo na N1 Zagreb.

Pravi, da si sicer vse več Kitajcev želi na Hrvaško potovati individualno, z željo uživati ​​na enem mestu, se sončiti in plavati ter si ogledovati okolico. Kljub temu bodo po njenem mnenju Kitajci za zdaj večinoma še prihajali v skupinah, ki bodo ob enem obisku obiskale več destinacij, morda tudi držav.

Za nekatere trge premalo letov in ponudbe aranžmajev

Novinar iz Azerbajdžana Emil Akhundov je izpostavil tudi slabost, predvsem za turiste s trgov, kot je Azerbajdžan. Po njegovem mnenju bo namreč Hrvaška na turiste srednjega razreda iz njegove države še morala malo počakati, saj da med državama ni dovolj poletov. Prav tako je še skromna tudi ponudba aranžmajev, čeprav je po njegovih besedah zanimanje za potovanja, predvsem med premožnejšimi državljani, ki si to lahko privoščijo, čedalje več.

“Številke so še vedno majhne, ​​a jih je mogoče s sodelovanjem povečati, prednost pa je, da je Hrvaška drugačna od mnogih držav,” je prepričan Akhundov, ki je poleg Dubrovnika obiskal tudi druge hrvaške destinacije.

Kljub nekaterim pomanjkljivostim pa je bila splošna skupna ocena tujih novinarjev, da Hrvaška, v primerjavi s celotnim Sredozemljem, ponuja dobro razmerje med ceno in kakovostjo turističnih storitev. Med prednostmi so tudi njena dostopnost in varnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!