Turčija blokirala spletne strani nemške radiotelevizije Deutsche Welle

Svet 01. Jul 202213:47 1 komentar
Deutsche Welle
PROFIMEDIA

Zaradi neizpolnjevanja meril za pridobitev dovoljenja za spletno oddajanje je turški regulator RTUK blokiral strani nemške Deutsche Welle in radijske postaje Voice of America. Kot so sporočili iz RTUK, bo blokada odpravljena, ko bosta medija uradno zaprosila za licenco.

Turški medijski regulator RTUK je v četrtek blokiral spletne strani nemške radiotelevizije Deutsche Welle (DW) in mednarodne radijske postaje Voice of America (VOA). Kot razlog je navedel, da medija ne izpolnjujeta meril za pridobitev dovoljenja za spletno oddajanje. Pri DW so medtem že najavili tožbo za odpravo blokade.

Predsednik RTUK Ilhan Tasci je na Twitterju zapisal, da je bil dostop do obeh medijev v Turčiji blokiran v skladu z državno zakonodajo, saj naj ne bi izpolnjevali meril za pridobitev dovoljenja za spletno oddajanje.

Tujim medijem v Turčiji sicer že od februarja grozi blokada oddajanja, saj od takrat RTUK od njih zahteva, da za oddajanje svojih vsebin zaprosijo za licenco.

Medijski regulator je prav tako dejal, da bo blokada odpravljena šele, ko bosta DW in VOA uradno zaprosila za licenco, vsakršne obtožbe glede svobode izražanja in medijev pa je označil za nesmiselne.

Napoved tožbe

DW je že izjavil, da namerava vložiti tožbo za odpravo blokade, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na blokado storitev DW v Turčiji so se odzvala tudi številna medijska združenja. “Zdi se, da želi vlada predsednika Recepa Tayyipa Erdogana s to potezo nenehne napade na neodvisne medije v državi razširiti tudi na tuje medije,” je danes opozoril izvršni direktor organizacije Novinarji brez meja Christian Mihr. Hkrati je dejal, da po njegovih besedah skoraj 90 odstotkov medijskega prostora v Turčiji pod nadzorom vlade ali poslovnežev, ki so blizu vladi.

Nemško združenje novinarjev (DJV) pa je nemško vlado pozvalo, naj si prizadeva za odpravo blokade. “Blokade DW si ni mogoče drugače razlagati, kot da gre za čisto samovoljo Erdoganove oblasti,” je bil kritičen predsednik DJV Fank Überall.

Vlada v Ankari sicer izvaja strog nadzor nad spletnimi platformami, ki predvajajo ali razširjajo filme, videoposnetke ali radijske vsebine, provladni predstavniki pa zasedajo večino položajev v RTUK.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje