Turčija izvedla zračne napade na kurdske skupine v Siriji in Iraku

Svet 20. Nov 202216:45 1 komentar
Napad Turčija
North Press Agency/Handout via REUTERS

Turčija je zgodaj davi sporočila, da je izvedla zračne napade na oporišča kurdskih upornikov na severu Sirije in Iraka, od koder naj bi po navedbah Ankare izvajali teroristične napade na Turčijo. Turško obrambno ministrstvo je operacijo krempelj - meč označilo za uspešno.

Po navedbah turškega obrambnega ministrstva so bila tarča napadov oporišča Kurdske delavske stranke (PKK), ki jo Turčija označuje za teroristično skupino, ter sirska kurdska oborožena skupina YPG, ki jo ima Ankara za podaljšek PKK. “Napočil je čas za obračun,” je davi tvitnilo turško obrambno ministrstvo in ob tem objavilo fotografijo letala, ki vzleta ponoči. “Za zahrbtne napade lopovov je treba odgovarjati,” je dodalo. V drugem sporočilu na Twitterju pa je ministrstvo sporočilo, da so v napadih uničili oporišča teroristov. Objavo so opremili s posnetkom, na katerem je videti izbiro tarče iz zraka in kmalu zatem eksplozijo na tleh.

Z ministrstva so kasneje sporočili, da so uspešno izvedli zračno operacijo, poimenovano Krempelj-meč, s katero so želeli izkoreniniti terorizem pri njegovem viru ter končati teroristične napade na turško ljudstvo s severa Iraka in Sirije. Dodali so, da so bili tarča napadov položaji PKK v iraških regijah Kandil, Asos in Harkuk ter oporišča YPG v sirskih regijah Kobane, Tal Rifat, Džazira in Derik.

Skupno so v operaciji po navedbah ministrstva uničili 89 ciljev, med njimi bunkerje, skladišča streliva, jame, predore in vadišča. Dodali so, da so “nevtralizirali številne teroriste”, med njimi več njihovih voditeljev. “Vsa naša letala so se po operaciji varno vrnila v svoja oporišča,” je še sporočilo turško ministrstvo. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu je bilo v napadih ubitih najmanj 31 ljudi, od tega 18 pripadnikov kurdskih Sirskih demokratičnih sil (SDF), 12 pripadnikov sirske vojske in novinar.

Iz SDF so medtem sporočili, da je bilo ubitih 29 ljudi – 11 civilistov, 15 sirskih vojakov, dva stražarja silosa in kurdski borec. Sirsko obrambno ministrstvo pa je navedlo, da je bilo v turških napadih v provincah Alep in Hasake davi ubitih “več vojakov”. Turčija je oporišča kurdskih upornikov napadla nekaj dni po tem, ko je PKK pripisala odgovornost za bombni napad v središču Istanbula pred tednom dni, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, 81 pa jih je bilo ranjenih. PKK in YPG zanikata odgovornost za napad. Te sicer doslej ni prevzel še nihče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje