Turčija na smrt devetih vojakov odgovorila z nočnimi zračnimi napadi

Svet 13. Jan 202421:32 0 komentarjev
Turčija
Foto: PROFIMEDIA

Po tem, ko je bilo v napadu na turško vojaško oporišče na severu Iraka ubitih devet turških vojakov, je Turčija izvedla zračne protinapade na skoraj 30 položajev kurdskih borcev v Iraku in Siriji.

“Izvedeni so bili zračni napadi na teroristične cilje v regijah Metina, Hakurk, Gara in Qandil,” je v izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisalo turško obrambno ministrstvo. Ob tem so turške sile “nevtralizirale” 45 kurdskih borcev, so dodali.

Turški napadi so bili po navedbah ministrstva usmerjeni na 29 lokacij, vključno z “jamami, bunkerji in zaklonišči”, ki pripadajo Delavski stranki Kurdistana (PKK) in enotam sirske kurdske milice (YPG). Turčija obe organizaciji obravnava kot teroristični.

Operacija turške vojske je sledila petkovemu napadu borcev PKK na eno izmed turških vojaških oporišč v severnem Iraku v bližini mesta Metina, v katerem je bilo ubitih devet turških vojakov, je sporočilo obrambno ministrstvo v Ankari.

Erdogan sklical izredno srečanje z obveščevalno službo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za danes v Istanbulu sklical izredno srečanje z vodilnimi predstavniki turških varnostnih in obveščevalnih služb. Ob tem je bilo zaradi sumov o povezavah s PKK po vsej državi aretiranih 113 ljudi, je na omrežju X sporočil notranji minister Ali Yerlikaya.

Po srečanju so iz Erdoganovega urada sporočili, da se bodo operacije turške vojske v Siriji in Iraku nadaljevale, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Naš boj se bo nadaljeval, dokler ne bomo nevtralizirali še zadnjega terorista ter izsušili terorističnih močvirij,” so zapisali v izjavi.

Spor med PKK in Turčijo, v katerem je bilo doslej ubitih na tisoče ljudi, traja že desetletja. Ankara redno izvaja vojaške operacije proti PKK na jugovzhodu Turčije ter na severu Sirije in Iraka, medtem ko PKK najpogosteje napada turške varnostne sile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!