Turčija pravi, da je “nevtralizirala” skoraj 500 kurdskih borcev

Svet 02. Dec 202221:48 0 komentarjev
SDF, Kurdi
Rodi Said/REUTERS

Turške sile so v ofenzivi na severu Sirije in Iraka, ki se je začela pred nekaj manj kot dvema tednoma, doslej "nevtralizirale" 491 kurdskih borcev, so danes sporočili iz Ankare. Sirski Kurdi so medtem sporočili, da so ustavili sodelovanje v protiterorističnih operacijah, ki jih izvajajo skupaj z ZDA in drugimi zavezniki.

“Operacija Krempelj-meč poteka z velikim uspehom … Posledično je bilo nevtraliziranih 491 teroristov,” je izjavil turški obrambni minister Hulusi Akar. Izraz “nevtralizirani” turške oblasti pogosto uporabljajo za ubite ali ujete borce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Akar je turške zaveznice v Natu, vključno z ZDA, pozval, naj “prekinejo podporo teroristom”, in zagrozil, da bo Turčija “ob pravem času in na pravem mestu” izvedla tudi kopensko invazijo, če bo to potrebno. “Edini cilj operacij turških oboroženih sil je zaščititi nacionalne pravice in interese Turčije. Ne bomo dovolili, da bi ob naših mejah nastalo območje, ki bi ga nadzorovali teroristi,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass opozoril turški minister.

Operacije turških sil na severu Sirije in Iraka so usmerjene proti sirski kurdski milici (YPG) in prepovedani Delavski stranki Kurdistana (PKK), ki v Turčiji vodi že desetletja dolg upor. Ankara obe skupini obravnava kot teroristični skupini.

Ofenzivna se je začela teden dni po bombnem napadu v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih šest ljudi, več kot 80 pa jih je bilo ranjenih. Ankara za napad krivi YPG in PKK, medtem ko skupini obtožbe zavračata.

Eden od županov na severu Iraka Kamaran Hasan je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je Turčija odgovorna za smrt civilista, ki je bil danes ubit v tamkajšnji avtonomni regiji Kurdistan. Še en civilist je bil v napadu ranjen, enega pa so razglasili za pogrešanega.

S strani ZDA podprte Sirske demokratične sile (SDF), katerih ključen del je tudi YPG, so medtem sporočile, da so zaradi turških napadov ustavile vse protiteroristične operacije, v katerih sodelujejo skupaj z ZDA in drugimi zaveznicami, poroča tiskovna agencija Reuters. SDF, ki je bil eden od pomembnih akterjev v boju proti skrajni skupini Islamska država, je že v preteklosti opozoril, da bo obramba pred turškim vdorom preusmerila zmogljivosti, potrebnih za upravljanje zapora, v katerem so zaprti borci Islamske države, oziroma za boj proti spečim celicam IS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!