Turčija še uradno odstopila od carigrajske konvencije

Svet 01. Jul 202113:32 > 14:05 0 komentarjev
Turčija: istanbulska konvencija
REUTERS/Umit Bektas

Turčija je uradno odstopila od carigrajske konvencije, katere namen je zaščititi ženske pred nasiljem. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je s svojo odločitvijo o odstopu poskrbel za ogorčenje na Zahodu in pri nevladnih organizacijah.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je marca presenetil z odločitvijo, da bo država odstopila od carigrajske konvencije. Konvencija iz leta 2011, ki jo je podpisalo 45 držav in Evropska unija, zahteva, da vlade sprejmejo zakonodajo, povezano s preganjanjem nasilja zoper ženske.

Tiskovni predstavnik Erdogana Fahrettin Altun je odločitev skušal utemeljiti s tem, da so konvencijo “ugrabili ljudje, ki skušajo normalizirali homoseksualnost”. Poudaril je, da gibanje LGBTQI ni združljivo s turškimi družbenimi in družinskimi vrednotami.

Organizacije s področja pravic žensk pa očitajo Ankari, da se od konvencije umika v času, ko je podpora Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) na najnižji ravni. Upravno sodišče je v torek zavrnilo poskus, da bi preklicali odstop od konvencije, saj da ima Erdogan pooblastilo sprejeti takšno odločitev.

Turčija država z velikim številom femicidov

Nevladne organizacije svarijo, da bodo sedaj ženske še bolj ogrožene. Turčija je država, ki že ima veliko število femicidov. Lani so v Turčiji ubili 300 žensk, letos pa 189, je razvidno iz podatkov nevladne organizacije Ustavili bomo femicid.

“Odstop pošilja nepremišljeno in nevarno sporočilo storilcem, ki zlorabljajo, pohabljajo in ubijajo, da lahko to delajo še naprej, ne da bi bili kaznovani,” je sporočila generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamard.

Za danes so po vsej Turčiji napovedani protesti, največji se bo predvidoma odvil popoldne v Carigradu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!