Turška dolina, posejana s skrivnostnimi luknjami v tleh

Svet 26. Feb 202315:28
vrtače, luknje v tleh, turčija, konya
PROFIMEDIA

Ob pogledu iz zraka na dolino Konya v Turčiji lahko opazimo ogromno velikih lukenj v tleh. V dolini so jih strokovnjaki lani našteli vsaj 2.600, vendar zanje ni kriv potres. Gre za vrtače, ki pa so se zaradi pretiranega črpanja podtalne vode še dodatno pogreznile.

V Turški dolini Konya so tla posejana z velikimi in globokimi luknjami v tleh. Strokovnjaki so jih lani na tem območju našteli vsaj 2.600. Vendar pa za njihov nastanek niso krivi potresni sunki. Gre za vrtače, katerih dno se je ugreznilo.

Kot je za Daily Mail pojasnil profesor s tamkajšnje tehniške univerze Fetullah Arik, tla v dolini Konya sestavljajo kamnine, ki so topne v vodi. Vrtače namreč nastajajo v kraškem svetu, kjer padavinska voda postopno topi apnenčasto podlago.

Lani poleti pa so v tej turški regiji opazili, da vrtače in luknje nastajajo neobičajno hitro. Tudi to dolino je namreč močno prizadela suša in kmetje so začeli črpati podtalnico ter jo uporabljati za zalivanje rastlin.

Ob intenzivnem črpanju in pomanjkanju padavin pa je nivo podtalne vode močno upadel, kar je negativno vplivalo na stabilnost tal.

Kot je pojasnil profesor Arik, so že tako tanke plasti nad upadlo podtalnico postale še bolj nestabilne in se začele ugrezati. Prav to pa je pripeljalo do pospešenega nastajanja globokih lukenj, ki so ponekod že ogrozile tudi domovanja prebivalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.