Turški minister o Švedski v Natu: Bo njeno članstvo v korist ali breme?

Svet 04. Jul 202321:26 0 komentarjev
Hakan Fidan
Hakan Fidan (Foto: Umit Bektas/REUTERS)

Turčija pravi, da ne bo podlegla pritiskom glede ratifikacije vstopa Švedske v Nato.

Turški zunanji minister Hakan Fidan je danes opozoril, da Turčija ne bo podlegla pritiskom glede ratifikacije vstopa Švedske v zvezo Nato. Pojasnil je, da v Ankari še vedno ocenjujejo, ali bi vstop te nordijske države koristil ali škodoval zavezništvu. Kot dokaz, da Švedska ne izpolnjuje svojih zavez, je spomnil na sredin sežig Korana v Stockholmu.

V Stockholmu upajo, da bo Švedska postala članica zavezništva že na vrhu Nata v Vilni, ki bo potekal 11. in 12. julija. Od 31 zaveznic članstva Švedske, ki za vstop v Nato potrebuje soglasje vseh članic, nista ratificirali le Turčija in Madžarska. Ankara sicer od Stockholma že dlje časa zahteva izročitve članov ali simpatizerjev prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), kot tudi domnevno vpletenih v poskus državnega udara v Turčiji leta 2016. Nedavno pa je pot Švedske v Nato otežil še protest pred glavno mošejo v Stockholmu, na katerem je moški sežgal več strani Korana.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je takrat obsodil protest in opozoril, da žaljenje muslimanov ne pomeni svobode mišljenja. Dodal je, da Švedska dela korake v pravo smer, a so okoliščine za njen sprejem v Nato, tudi zaradi protesta, še vedno nesprejemljive. Fidan pa je danes protest označil za dokaz, da Švedska ne izpolnjuje svojih zavez. “Ko razpravljamo o članstvu Švedske v Natu, je z vidika varnosti pomembno vprašanje, ali bo njeno članstvo v korist ali breme zavezništvu,” je dejal. Pri tem je poudaril, da švedski varnostni sistem ni sposoben ustaviti provokacij, zato bi članstvo Švedske zavezništvu lahko prineslo dodatne težave.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je medtem izjavil, da s Turčijo potekajo redna posvetovanja o članstvu Švedske v Natu ter da bo Budimpešta sledila odločitvi Ankare, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Tudi v prihodnjih dneh bo komunikacija s turškim zunanjim ministrom še naprej tesna. In če bo prišlo do premika, bomo seveda držali svojo obljubo, da Madžarska ne bo zavlačevala pri ratifikaciji članstva nobene države,” je dodal Szijjarto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!