Turško sodišče potrdilo dosmrtno kazen za aktivista Kavalo

Svet 28. Dec 202220:03 0 komentarjev
Osman Kavala
(Osman Kavala). PROFIMEDIA

Turško sodišče je danes potrdilo dosmrtno kazen brez možnosti pogojnega izpusta, ki je bila aprila izrečena Osmanu Kavali, poslovnežu, aktivistu in kritiku režima turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, zaradi poskusa strmoglavljenja vlade s financiranjem protivladnih protestov leta 2013 in za poskus državnega udara leta 2016.

Sodišče je v ločenem postopku potrdilo tudi 18 let zapora za sedem drugih osumljencev zaradi pomoči pri poskusu strmoglavljenja vlade, poročanje turške tiskovne agencije Anadolu povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Osman Kavala je bil sprva obtožen financiranja vala protestov leta 2013, ki so po mnenju nekaterih analitikov pomenili začetek avtoritarne vladavine predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ta obtožnica se najprej ni obdržala.

Sodišče ga je februarja 2020 izpustilo na prostost, a ga je policija nemudoma aretirala, še preden se je lahko vrnil domov. Tedaj je bil Kavala obtožen vpletenosti v neuspeli, toda krvavi poskus državnega udara leta 2016.

Sedaj so mu sodili tako zaradi vloge pri protestih leta 2013, kot za poskus državnega udara tri leta kasneje.

Primer je sprožil buren odziv mednarodne skupnosti in obsodbe Erdoganovega režima. 64-letni Kavala, ki je v preiskovalnem priporu od leta 2017, obtožbe zanika. Obramba se sicer lahko še vedno pritoži na turško vrhovno sodišče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!