Twitter vrača udarec ameriškemu milijarderju

Gospodarstvo 12. Jul 202207:42 > 08:34 0 komentarjev
Elon Musk
PROFIMEIDA

Družbeno omrežje Twitter je v ponedeljek Elonu Musku vrnilo udarec in obtožilo najbogatejšega človeka na svetu, da je "zavestno" kršil dogovor o nakupu podjetja za družbene medije, nekaj dni po tem, ko je ustanovitelj Tesle želel odstopiti od 44 milijard dolarjev vrednega posla.

V pismu, poslanem Elonu Musku, je Twitter navedel, da ni kršil svojih obveznosti iz pogodbe o združitvi, kot je Musk navedel v petek, ko je želel prekiniti posel. “Twitter zahteva, da Musk in druge Muskove stranke izpolnijo svoje obveznosti v skladu s sporazumom, vključno z obveznostmi, da si po najboljših močeh prizadevajo za izvedbo in učinkovitost transakcij, predvidenih s sporazumom,” je zapisano v pismu.

Družba je nameravala Muska tožiti, da bi ga prisilila k dokončanju posla, tej grožnji pa se je Musk v ponedeljek, ko je poslal vrsto tvitov, v katerih se je šalil na račun Twitterja in njegove grožnje, da bo sporazum uveljavil na sodišču, le nasmehnil. Twitter namerava tožbo vložiti na začetku tega tedna, navaja Reuters.

“Twitter je v pismu sporočil, da sporazum o združitvi ostaja v veljavi, in dodal, da bo sprejel ukrepe za sklenitev posla. Twitterjeve delnice so na koncu padle za 11,3 odstotka na 32,65 dolarja, kar je 40-odstotni padec glede na Muskovo ponudbo 54,20 dolarja in največji dnevni odstotni padec v več kot 14 mesecih. V podaljšanem trgovanju so se okrepile za manj kot en odstotek.

Tesline delnice so se znižale za skoraj sedem odstotkov. Po podatkih družbe S3 Partners so trgovci s kratko prodajo padajoče delnice Twitterja v ponedeljek ustvarili 148 milijonov dolarjev dobička po tržni vrednosti, medtem ko so kratke stave proti družbi Tesla prinesle 1,3 milijarde dolarjev dobička po tržni vrednosti.

“Twitterjev upravni odbor mora razmisliti o morebitni škodi za zaposlene in delničarje, ki bi jo lahko povzročili dodatni notranji podatki, ki bi bili poudarjeni v sodnem postopku,” je dejal analitik Mark Zgutowicz.

Francis Pileggi, odvetnik za podjetniške spore pri podjetju Lewis Brisbois v Delawaru, je dejal, da bi lahko Musk v prihodnjih sodnih postopkih v ospredje postavil tako imenovane “bote” velikana družbenih medijev, če se bo branil pred tožbo podjetja Twitter in trdil, da je podjetje napačno navedlo število lažnih računov. “Presenečen bi bil, če bi mu bilo prepovedano pridobiti te informacije,” je dejal Pileggi.

Pravni strokovnjaki pravijo, da ima 16 let staro podjetje za družbene medije močno pravno podlago proti Musku, vendar bi se lahko namesto dolgega sodnega boja odločilo za ponovna pogajanja ali poravnavo.

Musk nakup napovedal marca

Musk je javnost razburil z napovedjo nakupa Twitterja v marcu, ko je vodstvo podjetja obvestil, da kupuje delnice, da postane član odbora ali umakne Twitter z borze, sicer pa bo zagnal konkurenčno podjetje. Aprila je razkril, da je največji delničar Twitterja, podjetje pa mu je ponudilo položaj v upravnem odboru. Musk tega ni sprejel in je namesto tega dejal, da bo odkupil večinski delež po ceni 54,20 dolarja za delnico. Za financiranje nakupa je prodal za 8,5 milijarde dolarjev svojih delnic Tesle in našel še sedem milijard dolarjev od drugih investitorjev.

Liberalna Amerika je bila proti in Musk je bil deležen številnih kritik, ker je med drugim napovedal, da bo na Twitter vrnil Donalda Trumpa. Nekdanjega predsednika ZDA so črtali po tistem, ko je spodbujal podpornike k napadu na poslopje kongresa 6. januarja lani. Musk jim je to zameril in izjavil, da ne mara več demokratov in da bo odslej volil republikance.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!