Musk bo Donaldu Trumpu dovolil nazaj na Twitter

Svet 10. Maj 202220:40 > 21:25 1 komentar
PROFIMEDIA

Prvi mož Tesle, najbogatejši človek na svetu ter od nedavnega lastnik Twitterja Elon Musk je napovedal, da bo nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zopet omogočil dostop do platforme. Trumpu so namreč januarja lani pristojni dostop do Twitterja blokirali.

Najbogatejši človek na svetu in prvi mož Tesle Elon Musk je napovedal, da bo razveljavil prepoved, ki so jo nekdanji vodilni pri Twitterju uveljavili uvedli zoper nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kot je dejal, je bila odločitev, da se Trumpu prepove dostop do omenjenega družbenega omrežja, “moralno napačna in popolnoma neumna”. Kot je dodal, se z odločitvijo, da se Trumpu prepove dostop do Twitterja, zdi napačna, saj se je z njo le osamil velik del države, nekdanji predsednik pa je vseeno našel način, kako širši množici posredovati svoje misli.

Twitter je Trumpu dostop do priljubljenega omrežja blokiral tik po velikih protestih, ki so v Združenih državah nastali po napadih na ameriški kongres 6. januarja lani. Twitter, pa tudi Facebook in YouTube, so takrat Trumpa tik pred koncem njegovega mandata zaradi podžiganja nasilja po napadu njegovih privržencev blokirali, prepoved pa naj bi se iztekla šele prihodnje leto.

Trump je sicer že pred Muskovo objavo sporočil, da nima nobenih namenov ponovno  vzpostaviti profil na Twitterju. Nekdanji predsednik ZDA je namreč pred kratkim lansiral lastno podjetje, ki ga je imenoval Truth Social (op. a. družbeno omrežje Resnica). Z njim pa se je, tako Trump, želel upreti tiraniji velikih tehnoloških podjetij, ki pomagajo pri utišanju nasprotnih mnenj.

Spomnimo, izvršni direktor Tesle je podjetje Twitter konec aprila kupil za 44 milijard dolarjev (41 milijard evrov) in napovedal spodbujanje “svobode govora”. “Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva,” je zapisal Musk v objavi, v kateri je potrdil prevzem. Dodal je, da želi Twitter narediti “boljši kot kdaj koli prej”, mu dodati nove funkcionalne lastnosti ter možnost vpogleda v izvorno kodo algoritmov. S tem pa da bi povečal zaupanje ljudi in pomagal premagati nezaželene “bote”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje