Učenke in študentke brez predpisane rute v Iranu ne bodo smele obiskovati pouka

Svet 03. Apr 202321:43 0 komentarjev
Iran
PROFIMEDIA

V Iranu bodo znova poostrili zahteve glede nošenja naglavnih rut v šolah. Minuli konec tedna je medtem zaznamoval napad moškega, ki je v trgovini z jogurtom polil ženski, ki naj bi kršili stroga pravila oblačenja.

V Iranu bodo v šolah in na univerzah ponovno uvedli strožje zahteve glede obveznega nošenja naglavnih rut, je napovedalo iransko ministrstvo za izobraževanje. Dijakinje in študentke, ki ne bodo nosile predpisane naglavne rute, ne bodo smele obiskovati pouka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po protestih, ki jih je v Iranu lansko jesen sprožila smrt 22-letne Kurdinje Mahse Amini in ki so državo pahnili v najhujšo politično krizo v zadnjih desetletjih, se številne ženske, zlasti v večjih mestih, upirajo strogim pravilom o nošenju naglavne rute.

Vlada si je sprva zatiskala oči pred razširjenim kršenjem pravila o nošenju naglavne rute, vendar je to povzročilo jezo med bolj tradicionalnimi pripadniki družbe. V zadnjih dneh so nekateri iranski državljani, zakonodajalci in duhovniki zagrozili, da bodo sami ukrepali, če vlada ne bo uveljavila pravil, še poroča dpa.

Tiskovna agencija Reuters je tako minuli konec tedna objavila videoposnetek, ki prikazuje moškega, ki je v trgovini z jogurtom polil ženski, menda mamo in hčer: ena je imela lase delno pokrite, druga pa ne. Kot so po incidentu sporočili organi pregona, so nalog za aretacijo izdali tako zoper moškega kot zoper ženski, ki ju sumijo kršitve pravil oblačenja. Moški naj bi ženski z jogurtom polil v kraju Šandiz, ki leži vzhodno od iranske prestolnice Teheran.

Evropska unija je proti Iranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, ki so septembra lani izbruhnili po smrti Mahse Amini, uvedla sankcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!