Ujeti v Ukrajini: Indijski študenti za preživetje talijo sneg

Svet 06. Mar 202216:10 > 18:26
indijski študenti v Ukrajini
CNN/zajem zaslona

Pod ruskim obstreljevanjem in brez možnosti za pobeg so tuji študenti, ujeti na skrajnem severovzhodu Ukrajine, vse bolj obupani. So brez elektrike, vodo pa pridobivajo s taljenjem snega in zbiranjem deževnice.

V mestu Sumi, ki velja za eno najbolj kritičnih območij, saj leži le 50 kilometrov od ruske meje, je še vedno ujetih približno 1.700 tujih študentov, od tega 700 Indijcev, ki opozarjajo na vse bolj nevzdržne razmere. “Zaradi bombnih napadov smo ostali brez elektrike in vode. To dobivamo s taljenjem snega. Ker nimamo elektrike, staljene vode ne moremo prekuhati. Ne vem, kako dolgo bomo še zdržali,” je za CNN povedala študentka in pozvala indijsko oblast, naj jim vendarle priskrbijo osnovne življenjske dobrine.

Na posnetku, objavljenem na Twitterju, pa študenti zbirajo deževnico neposredno v plastenke.

“Želimo si samo domov”

Med ruskim obstreljevanjem je bilo med drugim uničeno skladišče hrane, že v petek pa so v tem mestu uničili toplarno in elektrarno.

V okolici Sumija tako ni elektrike, ponekod tudi ne oskrbe z vodo. Pred dnevi so sicer študenti indijskim oblastem poslali celo posnetek, v katerem pravijo, da ne bodo umrli zaradi vojne, ampak zaradi pomanjkanja vode in hrane. Od 24. februarja, odkar se je začela vojna v Rusiji, so indijske oblasti evakuirale več kot 10 tisoč študentov, tudi iz obleganega Harkova, je v soboto sporočilo indijsko veleposlaništvo v Kijevu, a nobenega iz mesta Sumi. Pri tem pristojni sicer zagotavljajo, da bodo evakuirali vse. “Vse napore usmerjamo v evakuacijo, zato pozivamo k potrpežljivosti, saj bomo s tem tudi zagotovili vašo varnost,” so še zapisali. Sicer je v Ukrajini ob začetku vojne študiralo kar 76 tisoč tujih študentov, največ prav študentov z indijskim državljanstvom.

Ob tem pa predvsem Afričani in Indijci opozarjajo na neenako obravnavo in rasizem na ukrajinsko-poljski meji. Posnetki, ki krožijo po družabnih omrežjih, kažejo, kako ukrajinski vojaki Afričanom preprečujejo vstop na vlake, s katerim želijo pobegniti iz vojne.