Ukrajina naj bi zavzela še eno vas v bližini Bahmuta

Svet 18. Sep 202308:38 5 komentarjev
Ukrajinski vojaki v vasi Kliščivka.
Ukrajinski vojaki v vasi Kliščivka. (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinske oblasti so v nedeljo sporočile, da so njihove sile ponovno zavzele vas Kliščivka, ki leži južno od mesta Bahmut v regiji Doneck na vzhodu države. Vas so zavzele le nekaj dni po tem, ko je ukrajinska vojska osvobodila vas Andrijivka, ravno tako južno od Bahmuta. Rusija in Ukrajina sta medtem poročali o novih napadih z raketami in droni.

“Kliščivka je bila očiščena Rusov,” je na družbenih omrežjih sporočil poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski. Zavzetje vasi je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je dodal, da Kijev pripravlja novo obrambno strategijo za Ukrajino, pri kateri bosta v ospredju zračna obramba in artilerija.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Ilja Jevlaš je pojasnil, da bi lahko nadzor nad Kliščivko Ukrajini pomagal pri obkolitvi Bahmuta. “Pridobili smo postojanko, ki nam bo v prihodnosti omogočila nadaljevanje ofenzive in osvoboditev naše dežele izpod okupatorjev,” je dodal.

“Obrambne sile nadaljujejo ofenzivo v okolici Kliščivke, utrdile so svoje nove položaje in sovražniku povzročile znatne izgube,” pa je danes sporočil ukrajinski generalštab. Ob tem je dodal, da naj bi ruske sile neuspešno poskušale prebiti ukrajinsko obrambo v bližini sosednje vasi Andrijivka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kliščivka, v kateri je pred začetkom ruske invazije živelo nekaj sto ljudi, so ruske enote zavzele januarja. Do zavzetja vasi pa prihaja le nekaj dni potem, ko je ukrajinska vojska ponovno zavzela tudi vas Andrijivka, ravno tako južno od mesta Bahmut. Ukrajina je tudi danes poročala o novih ozemeljskih pridobitvah. Po navedbah namestnice ukrajinskega obrambnega ministra Hane Maljar so ukrajinske sile v bližini Bahmuta osvobodile dva, na jugu države pa še 5,2 kvadratnega kilometra ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posledice uničenja v Harkovu.
Posledice uničenja v Harkovu. (Foto: Ozge Elif Kizil / Anadolu Agency/ABACAPRESS)

Zmage na bojišču so za Ukrajino še posebej pomembne, saj bo Zelenski ta teden obiskal Washington, kjer bo iskal nadaljnjo podporo ZDA. To bo njegov drugi obisk v Beli hiši, odkar je Rusija februarja lani napadla Ukrajino.

Ukrajina je bila medtem ponoči zopet tarča ruskih napadov z manevrirnimi raketami in droni. “V okolici Mikolajiva in Odese je bilo zabeleženih skupno 24 brezpilotnih letalnikov,” je sporočila ukrajinska vojska in dodala, da je zračna obramba skupno sestrelila 18 dronov in vseh 17 manevrirnih raket.

V regiji Herson sta bili v ruskih napadih ubiti najmanj dve osebi, sedem pa jih je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Herson Oleksandr Prokudin.

O napadih je poročala tudi Rusija. Ta trdi, da je v nedeljo odbila ukrajinske drone v bližini Moskve, regij Belgorod in Voronež ter nad zasedenim ukrajinskim polotokom Krim. V Rusiji o morebitnih žrtvah ali škodi na infrastrukturi za zdaj ne poročajo.

Kijev razrešil več namestnikov obrambnega ministra

V Kijevu so sicer približno dva tedna po razrešitvi Oleksija Reznikova s položaja ukrajinskega obrambnega ministra odstavili še šest njegovih namestnikov. Med njimi je po današnji izjavi vlade sodeč tudi namestnica ministra Hana Maljar, ki je bila od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani zadolžena za obveščanje o razmerah na fronti. Na položaju bo ostal le prvi namestnik ministra Oleksander Pavljuk, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot so za spletni novičarski portal Ukrajinska Pravda povedali visoki viri v ukrajinski vladi, je vseh šest namestnikov odstopilo po pozivu novega obrambnega ministra Rustema Umerova in se ne bodo vrnili na svoje položaje.

Zelenski se je za zamenjavo Reznikova odločil po več korupcijskih škandalih, ki so pretresli obrambno ministrstvo. 41-letni Umerov je bil doslej na čelu sklada za državno premoženje, sodeloval pa je tudi v pogajanjih glede sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja. Umerov je že četrti obrambni minister v času vladavine predsednika Zelenskega, ki je zasedel položaj spomladi 2019, še poroča dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje