Ukrajina leta 2024 nujno potrebuje denar Zahoda. Kaj če ga ne dobi?

Svet 19. Dec 202314:31 15 komentarjev
Joe Biden in Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Velika Britanija in Francija bosta financirali Ukrajino, dokler bo to potrebno, je dejal britanski zunanji minister David Cameron. Njegove besede sledijo zapletu pri izplačilu pomoči Ukrajini tako ZDA kot EU. Nervoza v Ukrajini se vse bolj povečuje, saj Ukrajina po poročanju Reutersa brez pomoči lahko preživi le še nekaj mesecev. Proračunski primanjkljaj bo morala prihodnje leto pokriti s tujimi sredstvi.

V Ukrajini se vse bolj povečuje negotovost glede denarja Zahoda za financiranje vojne. Če je bila ob začetku vojne podpora – finančna in moralna – neoporečna, je stanje zdaj drugačno. Čeprav je britanski zunanji minister David Cameron danes napovedal, da bosta Velika Britanija in Francija financirali vojno v Ukrajini, dokler bo to potrebno, zgolj obljube kmalu ne bodo več dovolj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prejšnji teden obiskal Združene države Amerike, potem ko se je v javnosti pojavil dvom, ali bodo ZDA podprle nov paket pomoči za Ukrajino, približno 56 milijard evrov.

Težava je predvsem med republikanskimi kongresniki v senatu. Ti imajo skoraj tri leta po začetku vojne v Ukrajini vse manj posluha za nadaljnje financiranje vojne. Ob tem pomoč Ukrajini pogojujejo tudi s pomočjo Izraelu, Tajvanu in varovanju južne meje. Prav varovanje meje je največji kamen spotike.

Drugače je na strani Bele hiše, ki še vedno zagotavlja neomajno zavezanost pomoči. A Zelenski si ne želi več samo besed, temveč tudi dejanja. Ukrajina je namreč že skoraj  porabila 102 milijardi evrov pomoči, ki so jo ZDA zagotovile ob začetku vojne.

Joe Biden in Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski in Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Negotovost ne samo v ZDA, temveč tudi v EU

Vse večja stiska je tudi na strani Evropske unije. Ukrajina je sicer dobila ponovno načelno podporo EU – spomnimo, prejšnji teden so voditelji EU podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo – a zapleta se ponovno pri denarju.

Čeprav Madžarska, ki načelno nasprotuje vstopu Ukrajine v EU, za začetek pristopnih pogajanj ni vložila veta, je blokirala 50 milijard evrov za Ukrajino.

Bruselj je odmrznil okoli deset milijard evrov evropskih sredstev, namenjenih Madžarski, saj je ta sprejela potrebno zakonodajo na področju neodvisnosti sodstva, s čimer je najverjetneje tudi prepričala madžarskega predsednika Viktorja Orbana, da ni nasprotoval začetku pristopnih pogajanj za Ukrajino. A Madžarska si seveda želi še ostalih približno 21 milijard evrov, do katerih ji je onemogočen dostop.

Volodimir Zelenski in Viktor Orban sta si izmenjala nekaj ostrih besed
Volodimir Zelenski in Viktor Orban (Foto: Matias Baglietto/REUTERS)

Nervoza vse večja: Ukrajina nujno potrebuje nadaljevanje financiranja

Ukrajinsko gospodarstvo po poročanju Reutersa lahko preživi nekaj mesecev do prihoda pomoči. Bo pa prihodnje leto gotovo težje od letošnjega, saj se bodo morali vse bolj zanašati na lastna sredstva.

Ukrajina bi si želela prihodnje leto kar 43 milijard dolarjev (okoli 39 milijard evrov) proračunskega primanjkljaja pokriti predvsem s tujo finančno pomočjo, poroča Reuters. Čeprav naj bi ukrajinsko gospodarstvo v prihodnjem letu zraslo za pet odstotkov, bo, vsaj tako kaže, pomoč Zahoda leta 2024 za Ukrajino ključna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje