V Haagu očitki poskusa izbrisa Ukrajine, Rusija medtem poroča o ubitih vojakih

Svet 06. Jun 202316:02 7 komentarjev
Tožba Ukrajine proti Rusiji na haaškem sodišču
PROFIMEDIA

Danes so se na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) začela zaslišanja v primeru tožbe proti Rusiji, ki jo je leta 2017 vložila Ukrajina. Danes je Rusijo obtožila, da je v okviru svoje kampanje za izbris Ukrajine razstrelila jez hidroelektrarne Kahovka na jugu države.

Ukrajina je danes na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) Rusijo obtožila, da je v okviru svoje kampanje za izbris Ukrajine razstrelila jez hidroelektrarne Kahovka na jugu države. Na sodišču so se sicer danes začela zaslišanja v postopku, ki ga je zaradi domnevne podpore proruskim separatistom v Ukrajini od leta 2014 proti Moskvi sprožil Kijev.

Predstavniki Ukrajine so na sodišču povedali, da je ruska podpora separatistom v Donbasu in na Krimu od leta 2014 pomenila posmeh mednarodnemu pravu in da je bila to napoved invazije, ki jo je Moskva začela februarja lani, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Rusija nas ne more premagati na bojišču, zato cilja na civilno infrastrukturo in nas tako poskuša pripraviti do tega, da bi se podredili. Ravno danes je razstrelila velik jez v Novi Kahovki,” je dejal ukrajinski diplomat Anton Korinevič. Ob tem je ocenil, da so to “dejanja teroristične države” in da bi napad na jez lahko povzročil hudo okoljsko škodo.

Tožba Ukrajine proti Rusiji na haaškem sodišču
PROFIMEDIA

Vendar pa se ta dejanja po oceni Korineviča niso pojavila kar naenkrat. “So tragična, a logična posledica razmer, na katere smo to sodišče opozorili že leta 2017,” je dejal. Leta 2017 je namreč Ukrajina na ICJ vložila tožbo proti Rusiji, v okviru katere so se danes začela zaslišanja.

Rusija zanika financiranje ali podpiranje separatistov v Ukrajini, poleg tega pa je za uničenje jezu obtožila Kijev. Zaradi poškodb jezu so poplavljeni številni kraji, medtem ko naj stanje jezu za zdaj ne bi ogrožalo jedrske elektrarne v Zaporožju.

Ukrajina je sicer proti Rusiji na ICJ vložila tudi ločeno tožbo, povezano z ruskim napadom na državo februarja lani. Vendar pa se po besedah Korineviča “rusko zaničevanje mednarodnega prava ni začelo leta 2022”. “Leta 2014 je Rusija nezakonito zasedla Krim, nato pa se je lotila kampanje kulturnega izbrisa, katere tarča so bili etnični Ukrajinci in krimski Tatari,” je še dejal in trenutno rusko agresijo označil za poskus izbrisa Ukrajine z zemljevida.

Ruski odvetniki bodo svoje argumente predstavili v četrtek. Temu bo sledil odgovor ukrajinske strani 12. junija in nato znova ruske 14. junija. Zaenkrat še ni znano, kdaj bo sodišče izreklo sodbo.

Rusija: Pri zaustavitvi ukrajinske ofenzive ubitih več kot 70 ruskih vojakov

Pri zaustavitvi domnevne obsežne ukrajinske ofenzive je bilo v preteklih dneh ubitih več kot 70 ruskih vojakov, še 210 pa je bilo ranjenih, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Rusko obrambno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da so njihove sile zaustavile obsežno ukrajinsko ofenzivo v regiji Doneck, pri čemer naj bi bilo ubitih 250 ukrajinskih vojakov in uničenih 16 tankov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri tem je ruski obrambni minister Sergej Šojgu pojasnil, da so ukrajinske sile v nedeljo poskušale prebiti rusko obrambo na petih sektorjih fronte, v ponedeljek pa na sedmih. “Sovražnik ni dosegel svojih ciljev, je pa utrpel znatne in neprimerljive izgube,” je še dodal.

Velik del Donecka je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov. Je ena od štirih vzhodnih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija nezakonito priključila septembra lani, skupaj z Luganskom, Zaporožjem in Hersonom.

Za zdaj še ni jasno, ali domnevni napadi pomenijo, da se je začela ukrajinska protiofenziva, ki jo Kijev načrtuje več mesecev. Oblasti v Kijevu so medtem večkrat posvarile pred javnimi špekulacijami o ofenzivi, češ da bi to lahko pomagalo ruskim silam. “Načrti ljubijo tišino. Začetek ne bo objavljen,” je v nedeljo sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje