Ukrajina želi Evrovizijo gostiti doma, se bo njihova želja uresničila?

Magazin 18. Maj 202220:03 > 20:09 1 komentar
Evrovizija
REUTERS/Pavlo Palamarchuk

Po zmagi Kalush Orchestra so se v Ukrajini začeli pogovori, kje in kako bo Evrovizija organizirana prihodnje leto. Ukrajinci želijo, da evrovizijski oder stoji na domačih tleh.

Po vrnitvi skupine Kalush Orchestra v Ukrajino, kjer že 84. dan divja vojna, so se začeli pogovori, kje bo potekalo največje glasbeno tekmovanje.

Nikola Černotički, predsednik upravnega odbora ukrajinske radiodifuzne družbe, se bo trudil, da bo tekmovanje izpeljano na domačih tleh, a ta ideja potrebuje pomoč države, je dejal na tiskovni konferenci. “Zdaj se soočamo s pravim izzivom — gostiti Pesem Evrovizije 2023. Če se druge države ukvarjajo z infrastrukturo in vprašanji financiranja, imamo zagotovo pomemben varnostni dejavnik. In lahko napovem, da bomo začeli posvetovanja z državniki,” je dejal Černitočki, ki upa, da bo glasbeno popevko država podprla. “Upam, da bo Evrovizija potekala v mirni Ukrajini,” je dodal Černitočki.

A zaradi nepredvidenih okoliščin in varnostnih dejavnikov obstaja možnost, da se njegova ideja ne bo uresničila. Varnostni dejavniki so pomembni in končna odločitev bo sprejeta skupaj z Evropska radiodifuzna zveza (EBU), meni Černitočki, ki priznava, da bodo pogovori težki. Spomnil je na leto 2017. “Takrat je bila o Evroviziji precej vneta razprava, takrat je na primer Ukrajina dajala finančno garancijo v višini 15 milijonov evrov, če bi šlo kaj narobe,” je dejal.

Podobno – da evrovizijski oder stoji na domačih tleh – si želi glavni pevec zmagovalne skupine Oleg Psiuk. “Veliko držav nam je že povedalo, da lahko gostijo Evrovizijo, če nam ne uspe. A upam, da jo bomo gostili doma. V srečni, prenovljeni in močni državi,” je dejal Psiuk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje