Ukrajinska vojska sporočila, koliko ozemlja je osvobodila od začetka ofenzive

Svet 26. Jun 202314:33 4 komentarji
Ukrajina
Ukrajinska vojska v Zaporožju (Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Ukrajinska vojska je poročala, kako napreduje njena dolgo pričakovana protiofenziva. Medtem so lokalne oblasti v regiji Herson sporočile, da se je nivo gladine reke Dneper po uničenju jezu Kahovka delno normaliziral.

Ukrajinske sile so v regiji Doneck na jugu države osvobodile naselje Rivnopil, je na Telegramu sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar in dodala, da je Kijev od začetka poletne protiofenzive pred tremi tedni ponovno zavzel okoli 130 kvadratnih kilometrov ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva je že 16. junija potrdila, da potekajo intenzivni spopadi za nadzor nad ukrajinsko vas Rivnopil. Naselje leži v bližini doline reke Mokri Jali v Donecku, kjer naj bi ukrajinske sile nedavno dosegle preboj, navaja AFP.

Od začetka protiofenzive je Kijev skupno osvobodil približno 130 kvadratnih kilometrov ozemlja, od tega 17 kvadratnih kilometrov v prejšnjem tednu, je pojasnila Maljar. Največ ozemlja pa je po njenih besedah Ukrajina ponovno zavzela južno od mesta Vugledar.

V Donecku se medtem nadaljujejo spopadi v okolici mest Bahmut, Liman in Avdijivka, kjer naj bi ukrajinske sile odbile več ruskih napadov. Po navedbah Maljar naj bi samo v zadnjem tednu na omenjenih območjih potekalo več kot 250 spopadov. V ukrajinski regiji Zaporožje pa naj bi ukrajinske sile sprožile napade v smeri mesta Tokmak, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruske sile so od nedelje izvedle več deset novih zračnih napadov na ukrajinsko regijo Zaporožje. Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske je bilo pri tem ranjenih več civilistov ter poškodovanih več stavb. O ruskem zračnem napadu so v noči na danes poročali tudi iz Odese na jugu Ukrajine, v obstreljevanju v Hersonu pa je bil po navedbah predstavnika vojske ubit en človek, sedem pa poškodovanih, vključno z nosečnico.

Nivo reke Dneper dosegel normalno vrednost

Tri tedne po uničenju jezu Kahovka na jugu Ukrajine se je nivo gladine reke Dneper v regiji Herson delno normaliziral, so danes sporočile lokalne oblasti. Blizu mesta Herson, ki je prestolnica istoimenske regije, so nivo gladine davi izmerili pri 33 centimetrih, kar ustreza meritvam v obdobju pred uničenjem jezu.

Ukrajinske reševalne ekipe, ki so v zadnjih treh tednih na tem območju odpravljale posledice obsežnih poplav po uničenju jezu, ob tem opozarjajo, da je akumulacijsko jezero Kahovka izgubilo ogromno vode. Dneper, sicer tretja najdaljša reka v Evropi, je nižje od jezu Kahovka ponekod le malo širša od potoka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podjetje Ukrhidroenergo, upravitelj hidroelektrarne Kahovka, je ob tem naznanilo, da bodo takoj po popolni osvoboditvi regije Herson na reki Dneper postavili začasne konstrukcije, ki bodo nadomestile učinek uničenega jezu. To bo omogočilo oskrbo z vodo na več območjih, ki so trenutno v težavah.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje