Ukrajinske bolnišnice potrebujejo kontracepcijo, saj je posilstev vse več

Svet 02. Maj 202210:46 > 12:29
Bolnišnica v Mariupolu
Sergei Bobylev/REUTERS

Medtem ko se število poročil o posilstvih v Ukrajini povečuje, si humanitarne organizacije prizadevajo, da bi v ukrajinske bolnišnice dostavile nujno kontracepcijo. Zanjo pogosteje zaprosijo bolnišnice na vzhodu države, v Harkovu in Mariupolu, številna poročila o grozovitem spolnem nasilju sicer prihajajo tudi z območja Kijeva. Urad ukrajinske varuhinje človekovih pravic je uradno dokumentiral 25 primerov žensk, ki so jih v Buči zadrževali v kleti in sistematično posiljevali.

Ko se število poročil o posilstvih v Ukrajini povečuje, si humanitarne organizacije prizadevajo, da bi v ukrajinske bolnišnice dostavile nujno kontracepcijo. Na območja, ki jih je najbolj prizadela ruska invazija, je bilo poslanih skoraj 3.000 paketov tako imenovanih jutranjih tabletk. Tabletke je po poročanju BBC zagotovila Mednarodna zveza za načrtovano starševstvo (IPPF), zdravila pa so dostavili prostovoljci.

Čas razdelitve nujne kontracepcije je zelo pomemben, je opozorila regionalna direktorica zveze Caroline Hickson. “Nujna kontracepcija je pri preprečevanju nosečnosti učinkovita v prvih petih dneh,” je povedala za BBC. “Če ste bili žrtev spolnega nasilja, je pomembno, da nujno kontracepcijo dobite čim prej. Nosečnost, ki je posledica posilstva, je neverjetno travmatična,” je dodala.

V Ukrajino organizacija pošilja tudi tablete za splav, ki jih je mogoče uporabiti do 24. tedna nosečnosti. Hickson je pojasnila, da z zdravili pomagajo ženskam v različnih situacijah, tudi tistim, ki so zanosile med sporazumnim spolnim odnosom, a menijo, da trenutno ni primeren čas za otroka. “Pred vojno je bilo v Ukrajini mogoče dobiti nujno kontracepcijo, zdaj pa so dobavne verige motene. Za ženske je v splošnem zelo pomembno, da imajo do nje dostop,” je dejala.

Ker je veliko ljudi v Ukrajini razseljenih, imajo humanitarni delavci težave pri določanju, koliko zdravil je na katerem območju potrebnih. Prejšnji teden so ukrajinske enote zaprosile za hrano in zdravila za Mariupol, ruski vojaki pa so dostavo humanitarne pomoči v mesto blokirali.

Pri dostavi nujne kontracepcije zveza sodeluje z Združenimi narodi (ZN) in neprofitno organizacijo International Medical Corps, pri opredeljevanju potreb pa še z organizacijami civilne družbe in tamkajšnjim ministrstvom za zdravje.

Humanitarna pomoč za Lvov
Frederic Dides/REUTERS

Bolnišnice na zahodu države redko povprašujejo po nujni kontracepciji, ta gre večinoma v bolnišnice na vzhod, v Harkov in Mairupol, je za Guardian povedal Joel Mitchell iz humanitarne organizacije Paracrew. “Takoj, ko smo vzpostavili stik s temi bolnišnicami, so nas zaprosile za ta zdravila,” je dodal. Koliko žensk, ki potrebujejo zdravilo, je bilo posiljenih, ni znano. Mitchell je poudaril, da so mu v eni izmed bolnišnic severno od Kijeva povedali, da zdravijo številne žrtve posilstva.

Ukrajinska varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova je v začetku aprila povedala, da uradno obravnavajo devet primerov nosečnosti po posilstvu ruskih vojakov. Skrbijo jih predvsem območja na vzhodu države, ki je še vedno pod rusko okupacijo. Prijavljeni primeri nasilja, vključno s posilstvi, so v kriznih razmerah verjetno “le vrh ledene gore”, je povedal Jamie Nadal iz ZN.

Združeni narodi so nujno kontracepcijo že v preteklosti vključili v humanitarno pomoč za konfliktna območja, to so poslali tudi v Bosno in Hercegovino, poroča Guardian. Žrtve poleg nujne kontracepcije običajno prejmejo še zdravila za zdravljenje spolno prenosljivih bolezni, kot sta hepatitis B in HIV. Združeni narodi so do zdaj v Ukrajino poslali 40.000 kilogramov zalog zdravil za reproduktivno zdravje, 33 kompletov za klinično obvladovanje posilstva in profilakse po izpostavljenosti.

Buča
Zohra Bensemra/REUTERS

Urad ukrajinske varuhinje človekovih pravic je uradno dokumentiral 25 primerov žensk, ki so jih v Buči zadrževali v kleti in sistematično posiljevali, je povedala Denisova. Število žrtev bi lahko bilo še višje.

“Običajno se zgodi, da preživele sprva želijo povedati svojo zgodbo, nato pa odidejo in se k pogovoru znova vrnejo šele čez nekaj mesecev,” je za Guardian povedal prostovoljec, ki je v začetku aprila evakuiral prebivalke iz mesta severno od Kijeva. Opisal je, da so tri ženske iz hiš in kleti prišle gole, eno izmed njih so nemudoma v bolnišnico prepeljali z reševalnim vozilom, saj je bila hudo pretepena in je imela več zlomljenih kosti. Obdukcijske preiskave trupel, ki so jih našli v množičnih grobiščih severno od Kijeva, so razkrile, da so bile nekatere ženske pred smrtjo posiljene, še poroča Guardian.

Eno izmed zgodb smo predstavili v prispevku Žrtev posilstva iz Hersona: Rekli so, da je hodil po vasi in iskal žrtev.

“Preživele se soočajo s psihološkimi, čustvenimi in fizičnimi zdravstvenimi težavami. Mnoge močno skrbi zaradi možne nosečnosti,” je povedala Julie Taft iz Mednarodne zveze za načrtovano starševstvo.

Nabava nujne kontracepcije je dražja, zahtevnejša in zamudnejša tudi zaradi strogega nadzora teh zdravil v nekaterih državah ob meji z Ukrajino, kot so Romunija, Madžarska in Poljska. “V teh državah nujne kontracepcije ni mogoče kupiti na debelo,” je povedala Taft ter dodala, da so jih zato morali nabaviti na Danskem in Nizozemskem.

Direktorica poljske organizacije za pravice ženske Federa Krystyna Kacpura je za Guardian povedala, da so mednarodne organizacije že v prvih dneh invazije ponudile, da pošljejo nujno kontracepcijo. “Vendar smo jim morali svetovati, naj jo prek Češke pošljejo naravnost v Ukrajino,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.