Ukrajinske sile na južni fronti dosegle največji preboj doslej

Svet 04. Okt 202211:40 3 komentarji
vojna v ukrajini, ukrajinska vojska,
REUTERS/Zohra Bensemra

V Ukrajini se nadaljuje prodor ukrajinskih sil na vzhodu in jugu države, kjer je vojska v zadnjih dneh dosegla največji preboj na tej fronti od začetka vojne. Ukrajinske uspehe so potrdili tudi ruski uradniki na zasedenih območjih, kamor že prihajajo prvi mobilizirani ruski vojaki. Aneksijo štirih ukrajinskih pokrajin je danes potrdil tudi zgornji dom ruskega parlamenta, ukrajinski predsednik Zelenski pa je podpisal odlok, s katerim izključuje možnost pogovorov z ruskim predsednikom, poroča Guardian.

Ukrajinske sile so po poročanju tujih tiskovnih agencij prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na tej fronti od začetka vojne. Z napredovanjem ob strateško pomembni reki Dneper so ponovno zavzele več vasi, kar je že v ponedeljek potrdil tudi vodja proruskih oblasti v regiji Herson Vladimir Saldo.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je dejal, da so “številčno močnejši” Ukrajinci s tanki prodrli južno od vasi Zolota Balka, ki je do tedaj označevala frontno črto na reki Dneper. Dosegli naj bi naselje Dudčani, ki leži 30 kilometrov nižje, kar bi pomenilo največji napredek ukrajinskih sil na jugu države od začetka vojne. Ukrajinske sile naj bi želele na tem območju prekiniti oskrbovalne linije za približno 25.000 ruskih vojakov na zahodnem bregu reke Dneper, poročata Reuters in BBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je danes podpisal odlok, s katerim izključuje vsakršne pogovore z Vladimirjem Putinom, je ob tem dejal, da je ukrajinska vojska napredovala na več območjih, vendar ni navedel podrobnosti. “V več regijah so bila osvobojena nova naselja. Na več sektorjih fronte potekajo hudi boji,” je dejal v rednem nočnem videonagovoru.

Na vzhodu države medtem ukrajinske sile počasi prodirajo v regijo Lugansk, ki je bila doslej pod skoraj popolnim nadzorom ruskih sil. Po sobotnem zavzetju strateško pomembnega mesta Liman na meji regij Lugansk in Doneck pa je bil po poročanju ruskih medijev odpuščen poveljnik ruskega zahodnega vojaškega okrožja, general Aleksander Žuravljov.

Ukrajinski vojski v boju močno pomaga tudi ameriški raketni sistem HIMARS, ki omogoča obstreljevanje tarč od daleč. Ukrajinska stran z njim uničuje mostove in drugo infrastrukturo ter ovira oskrbo ruskih enot na fronti, zadel pa je tudi več ruskih skladišč streliva. ZDA pa bodo v sklopu 625-milijonskega paketa pomoči Ukrajini poslale še štiri take raketne sisteme, je v ponedeljek dejal neimenovani ameriški vojaški predstavnik. ZDA so jih na ukrajinsko bojišče doslej poslale že 16, Kijev pa bo lahko prek posebnega programa z dolgoročnim obročnim odplačevanjem kupil še 18 sistemov HIMARS.

Se pa Ukrajini v prihodnosti obeta še ena okrepitev vojaške mehanizacije. Na Češkem so namreč v kampanji z naslovom Darilo za Putina zbrali dovolj denarja za nakup sodobnega tanka T-72. V približno enem mesecu so zbrali nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, denar pa je prispevalo več kot 11.000 ljudi. Zdaj poteka še zbiranje denarja za nakup tankovskega streliva.

tank T-72, vojna v ukrajini
Ukrainian Defence Ministry/via REUTERS

Prvi naborniki prispeli v Donbas

Rusko obrambno ministrstvo je na Telegramu zapisalo, da se prvi mobilizirani vojaki že usposabljajo v regiji Doneck, še pred tem pa je poveljstvo ruske vojske napovedalo prihod rezervistov v Lugansk. Po navedbah ministrstva bodo rezervisti po usposabljanju varovali oskrbovalne poti v zaledju fronte, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Do sedaj se je ruski vojski v sklopu delne mobilizacije pridružilo več kot 200.000 ljudi, je za ruske medije dejal obrambni minister Sergej Šojgu. Poudaril je tudi, da se je za opravljanje vojaške službe prijavilo tudi veliko prostovoljcev in centre za mobilizacijo pozval, naj jih ne zavračajo, če za to ni resnih razlogov.

Mobilizacijo že od njene najave spremljajo težave. Iz nabornega centra na vzhodu Rusije so pred dnevi zaradi nedoseganja pogojev za vstop v vojsko odpustili več tisoč moških, ki so se odzvali na poziv k mobilizaciji. Zaradi dogodka so ruske oblasti v ponedeljek suspendirale častnika iz okrožja. Podobna zmešnjava se je zgodila tudi v regiji Jakutija, kjer so neupravičeno vpoklicali 300 moških.

Britansko obrambno ministrstvo je v poročilu opozorilo, da Rusija ne bo mogla zagotoviti zadostne količine opreme in potrebnega vojaškega usposabljanja za tako veliko število vpoklicanih. “Izzivi, povezani z nastanitvijo, usposabljanjem, opremljanjem in razporeditvijo mobiliziranega in vpoklicanega osebja, so ogromni,” je zapisano v poročilu, ki med drugim opozarja na pomanjkljivosti v ruskih upravnih in logističnih sistemih.

mobilizacija, ruska vojska,
Ruski naborniki med usposabljanjem (PROFIMEDIA)

Aneksijo potrdil še zgornji dom parlamenta

Zgornji dom ruskega parlamenta – svet federacije – je soglasno potrdil priključitev samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck ter ukrajinskih regij Herson in Zaporožje k Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije. Zakoni o priključitvi določajo, da so bile štiri republike in regije, ki bodo ohranile sedanja imena, uradno ustanovljene z dnem njihove priključitve, kar pomeni v petek, 30. septembra. Meje novih entitet bodo enake tistim, ki so “obstajale na dan njihove ustanovitve in priključitve k Rusiji”.

Prebivalci novoustanovljenih entitet se od datuma, ko so bile regije priključene k Rusiji, štejejo za ruske državljane. Tisti, ki se želijo odpovedati ruskemu državljanstvu, imajo na voljo en mesec, da za to zaprosijo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje