Več tisoč mobiliziranih Rusov poslali domov, ker niso izpolnjevali kriterijev

Svet 03. Okt 202211:05 3 komentarji
mobilizacija, Rusija, vojska
REUTERS/Stringer

Iz nabornega centra na vzhodu Rusije so odpustili polovico tistih, ki so se v zadnjih dneh odzvali na poziv k mobilizaciji. Razlog, da je več tisoč mož namesto na bojišče odšlo domov, naj bi bil v nedoseganju kriterijev za vstop v vojsko. Medtem mediji poročajo o novih vojaških uspehih ukrajinske vojske na jugu Ukrajine. V Rusiji pa so tudi v parlamentu soglasno potrdili priključitev štirih ukrajinskih regij.

Mobilizacijo v Rusiji spremljajo novi zapleti. V pokrajini Habarovsk na skrajnem vzhodu države so iz centra za nabornike domov poslali polovico vseh, ki so se na poziv k mobilizaciji odzvali. To naj bi storili zato, ker vpoklicani niso dosegali postavljenih kriterijev. Novico je na družbenem omrežju Telegram potrdil tudi guverner pokrajine Habarovsk Mihail Degtjarev. “V zadnjih desetih dneh se je na pozive odzvalo in v naborne urade prišlo več tisoč rojakov. Polovica se jih je vrnila domov, ker niso izpolnjevali kriterijev za vstop v vojaško službo,” je zapisal Degtjarev.

Prvo mobilizacijo na ruskih tleh po drugi svetovni vojni so predvsem v prvih dneh od najave spremljali protesti in beg Rusov v sosednje države. Na protestih proti vpoklicu v vojsko je policija po poročanju Reutersa pridržala okoli 2.000 ljudi, na družbenih omrežjih pa so se pojavili tudi posnetki grobega ravnanja policije s protestniki.

Veliko ruskih moških pa se je odločilo za beg iz države. Še isti dan, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v govoru najavil delno mobilizacijo, so bile razprodane skoraj vse letalske vozovnice za polete iz države. Dolge kolone so se v dneh po najavi vile na mejah z mnogimi sosednjimi državami, pri čemer so nekatere že močno zaostrile vstopne pogoje.

Medtem pa z bojišč prihajajo poročila o obsežnih Ukrajinskih napredovanjih na jugu države. Po tem, ko je ukrajinska vojska v soboto zavzela strateško pomembno mesto Liman, mediji poročajo o osvoboditvi več naselij na zahodnem bregu reke Dneper v Hersonski pokrajini. Napredovanje ukrajinske vojske je potrdil tudi vodja ruske administracije na tem območju Vladimir Saldo, ki je za rusko televizijo dejal, da je ukrajinska vojska dosegla vas Dudčani. To bi pomenilo, da so ukrajinske sile napredovale okoli 40 kilometrov v enem samem dnevu.

V Kijevu podobno kot v preteklosti o stanju na južni fronti molčijo in ne delijo nikakršnih informacij. Je pa predsednik Volodimir Zelenski v luči ukrajinskih zavzetij v nedeljo ruski poskus aneksije označil za nesmiseln in nepomemben ter napovedal, da bo utonil v pozabo. “Takoj ko se bo ukrajinska zastava vrnila na zasedena ozemlja, se nihče več ne bo spominjal ruske farse z dokumenti in aneksijami,” je dejal ukrajinski predsednik.

Tudi poslanci ruskega parlamenta so soglasno glasovali za priključitev štirih ukrajinskih regij k Rusiji. Več preberite tukaj.

Devet držav podprlo članstvo Ukrajine v Natu

Potem ko je v petek Zelenski napovedal, da bo njegova država zaprosila za vstop v Nato po hitrem postopku, so namero že podprle nekatere članice zavezništva. Skupno izjavo so podpisali predsedniki Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Severne Makedonije, Črne gore, Romunije in Slovaške.

“Ponavljamo podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Ne priznavamo in nikoli ne bomo priznali ruskih poskusov priključitve ukrajinskega ozemlja. Odločno stojimo za odločitvijo z vrha Nata leta 2008 v Bukarešti glede članstva Ukrajine,” piše v izjavi, objavljeni v nedeljo. Ukrajini so namreč na tem vrhu obljubili možnost vstopa v zavezništvo v prihodnosti.

Do ukrajinske namere za vložitev prošnje se je opredelil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je dejal, da ima vsaka demokracija v Evropi pravico zaprositi za članstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje