Ukrajinsko tožilstvo: v osvobojeni vasi našli trupla mučenih civilistov

Svet 12. Sep 202221:10 1 komentar
Harkov, Ukrajina
REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Ukrajinsko tožilstvo je danes sporočilo, da so v eni od vasi v regiji Harkov, ki so jo ukrajinske sile ponovno osvojile v protiofenzivi, našli trupla štirih ubitih civilistov s "sledovi mučenja". Preliminarna preiskava je pokazala, da je žrtve ubila ruska vojska med zasedbo vasi, je sporočilo tožilstvo.

Štiri trupla so v vasi Zaliznične našli v nedeljo, na njih pa so bili “vidni sledovi mučenja”. “Tri so bila pokopana na območju družinskih posestev, drugi pa na območju tovarne nasproti železniške postaje,” je sporočilo tožilstvo.

Po njegovih navedbah so se prebivalci “obrnili na organe pregona in prijavili, da so ruski vojaki ubili njihove sodržavljane”, potem ko so vas, ki so jo zasedale ruske sile, zavzele ukrajinske enote.

Ukrajinske sile so v okviru obsežne protiofenzive v zadnjih dneh ponovno osvojile ozemlje v regiji Harkov, ki na severovzhodu države meji na Rusijo in je od začetka vojne delno pod rusko okupacijo.

Ruske sile so bile med zasedbo predmestij Kijeva obtožene številnih kršitev, zlasti v Buči severovzhodno od prestolnice. Tam so po umiku ruskih sil v začetku aprila odkrili množična grobišča in številne mrtve civiliste, kar je povzročilo ogorčenje tako v Ukrajini kot v mednarodni javnosti, mnogi pa so ruske sile obtožili vojnih zločinov. Moskva je odgovornost za poboje civilistov v Buči zanikala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje