Umag: dojenčico zaklenili v vroče vozilo, na sprehod pa v vozičku odpeljali psa

Svet 09. Jun 202219:40 > 21:01 0 komentarjev
Umag
Vatrogasci Umag/PROFIMEDIA

Včeraj, ko so v hrvaškem Umagu namerili 30 stopinj Celzija, so tamkajšnji policisti prejeli obvestilo o dojenčku, ki so ga skrbniki zaklenjenega pustili v vozilu. Sedemmesečno dojenčico, ki so jo v intervenciji rešili, naj bi v avtomobilu neuradno pustili mama, dedek in babica, ki so v otroškem vozičku na sprehod odpeljali psa.

V sredo okoli 13. ure je bila hrvaška policija obveščena o dojenčku, ki je bil na temperaturi 30 stopinj Celzija zaprt v vozilu. Na kdaj dogodka so bili napoteni gasilci, ki so steklo na vozilu razbili in rešili sedemmesečno deklico ter zanjo skrbeli do prihoda nujne medicinske pomoči.

Z deklico je vse v redu, a so jo zaradi preventivnih razlogov premestili v bolnišnico v Izoli na nadaljnji pregled. “Verjetno se sprašujete, kje v tej zgodbi so starši. To smo se spraševali tudi mi. Potem ko smo otroka rešili, so se pojavili z otroškim vozičkom, v katerem je bil njihov pes,” so na Facebooku zapisali tamkajšnji gasilci.

Policisti so po končani preiskavi kazensko ovadili tri nemške državljane, stare 22, 47 in 48 let. Nemci, ki so deklico v avtomobilu pustili kar 45 minut, so osumljeni storitve kaznivega dejanja kršenja otrokovih pravic. Neuradno naj bi šlo za dekličino mamo, babico in dedka, piše 24sata.

Tudi v Sloveniji smo v preteklosti že zabeležili primere, ko so starši pozabili ali pustili otroka v avtu v vročini. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob tem opozarjajo, da se lahko avto že pri temperaturi 21 stopinj Celzija in manj v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da lahko toplota ogrozi življenje. Malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!