Umik ameriških vojakov z letališča v Kabulu se je začel

Svet 28. Avg 202119:22 > 19:23 0 komentarjev
Umik: Ameriški vojaki na letališču v Kabulu
Staff Sgt. Victor Mancilla/U. S. Marine Corps/REUTERS

Ameriška vojska je začela umikati svoje vojake z letališča v Kabulu, je potrdil tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby. Umik bo potekal do torka, vzporedno z evakuacijo civilistov. Kirby je zatrdil, da ameriška vojska še vedno nadzira letališče.

Vse vstopne točke na letališče še vedno nadzira ameriška vojska, je zatrdil tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva za obrambo John Kirby. S tem je zanikal navedbe talibanov, da naj bi jim ameriška vojska predala nadzor nad “dvema ali tremi” vstopnimi točkami na letališče. Je pa potrdil, da se je umik začel.

Talibani so na območju ob letališču postavili varnostne kontrolne točke, je dejal Kirby. “Vendar ne nadzorujejo vhodov, niso na letališču in nimajo nobene vloge pri varovanju,” je poudaril.

Na letališču v Kabulu je bilo v petek še približno 5000 ameriških vojakov.

Pred torkovim rokom za umik ameriških enot iz Afganistana je evakuacijske lete v Kabulu končala večina zavezniških držav. V zadnjih 24 urah so iz Kabula z letali evakuirali približno 6800 ljudi.

ZDA so do danes zjutraj opravile 32 evakuacijskih letov, s katerimi so na varno prepeljali približno 4000 ljudi, letala drugih zaveznic pa so evakuirala približno 2800 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!