Umrl je nekdanji državni sekretar ZDA Colin Powell

Svet 18. Okt 202114:19 > 27. Okt 2021 11:24 1 komentar
Colin Powell
PROFIMEDIA

V 85. letu starosti je zaradi zapletov pri prebolevanju covida-19 umrl Colin Powell, prvi temnopolti državni sekretar ZDA.

Colin Powell, pomembno ime ameriške zunanje politike, je umrl v 85. letu starosti po okužbi s koronavirusom. Njegova družina je na Facebooku sporočila, da je umrl “danes zjutraj” zaradi zapletov ob prebolevanju covida-19 (sicer je bil polno cepljen).

Dolgoletni član Republikanske stranke in vojaški general Powell je pomembno sooblikoval zunanjo politiko ZDA. Med letoma 2001 in 2005, ko je ZDA vodil predsednik George W. Bush mlajši, je opravljal položaj ameriškega državnega sekretarja (bil je prvi temnopolti ameriški državni sekretar), med letoma 1989 in 1993 pa je služboval kot načelnik Združenega štaba oboroženih sil ZDA.

Powell je iz Republikanske stranke izstopil leta 2008. Takrat je javno podprl predsedniškega kandidata Demokratske stranke Baracka Obamo.

Preden je Powell leta 2001 postal državni sekretar, se je boril v Vietnamu, kjer je bil dvakrat ranjen. Potem ko je proti koncu mandata predsednika Ronalda Reagana postal prvi temnopolti svetovalec za nacionalno varnost (funkcijo je opravljal med letoma 1987 in 1989), je v času predsedovanja Georgea H. W. Busha postal še najmlajši in prvi temnopolti načelnik Združenega štaba oboroženih sil.

Colin Powell
Mario Anzuoni/REUTERS

Njegova priljubljenost v ZDA se je povečala po tem, ko je koalicija pod vodstvom ZDA slavila zmago v zalivski vojni. Nekaj časa se je ugibalo, ali bo Powell postal tudi prvi temnopolti predsednik ZDA, a je madež na njegovi karierni poti pustilo potvarjanje dokazov o orožju za množično uničenje, ki so bili podlaga za začetek vojne v Iraku, katere zagovornik je bil. Kasneje je priznal, da je bilo fabriciranje dokazov napaka.

Spomnimo, junija je umrl še en zagovornik vojne v Iraku, Donald Rumsfeld, ki je med letoma 2001 in 2006 drugič v svoji karieri služboval kot obrambni minister.

Colin Luther Powell se je rodil 5. aprila 1937 v New Yorku, diplomiral pa je iz geologije. Njegovi starši so se v ZDA preselili z Jamajke.

Čeprav je bil Powell sprva zadržan in se ni odločno zavzel za to, da ameriški vojaki posredujejo po iraški invaziji na Kuvajt leta 1990, je kasneje – ko je koalicija sprejela odločitev o posredovanju – odmevala njegova izjava, v kateri je napovedal uničenje iraške vojske. “Najprej jih bomo osamili. Nato jih bomo pobili,” je načrte koalicijskih sil z iraškimi silami opisal januarja leta 1991. Prav tako je postal eden od “glavnih obrazov” zalivske vojne.

Med prvimi se je odzval George Bush mlajši

Colina Powlla se spominjajo tudi v mednarodni skupnosti. George Bush mlajši je med prvimi izpostavil, da je bil spoštovan doma in v tujini. Sedanji obrambni minister Lloyd Austin, sicer prvi temnopolti obrambni sekretar ZDA, pa je sporočil, da je svet s smrtjo Powlla izgubil “enega največjih voditeljev, kar jih je bilo”.

Spoštovanje Powllu so izrekli tudi v Sloveniji. Kot je zunanje ministrstvo zapisalo na Twitterju, je umrl “zaprisežen atlanticist”, torej zagovornik čezatlantskega zavezništva, “ki je pomembno oblikoval odnose v svetu in odnose med EU in ZDA”.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju zapisal, da so ZDA izgubile neposrednega politika, Evropejci pa graditelja čezatlantskih odnosov. Spomnil je tudi, da je bil kot general zelo pomemben tudi v času združevanja obeh Nemčij. Spomnil se ga je tudi nekdanji britanski premier Tony Blair, sicer velik zagovornik ameriškega napada na Irak leta 2003. Powell da je bil steber na mednarodnem prizorišču in “človek, ki bi še vedno lahko veliko dal tako ZDA kot svetu”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje