Umrl je nekdanji obrambni minister ZDA Donald Rumsfeld

Svet 30. Jun 202121:41 > 22:21 0 komentarjev
donald rumsfeld
PROFIMEDIA

Donald Rumsfeld je umrl v 89. letu starosti. Bil je eden od glavnih protagonistov napadov na Afganistan in Irak v prvem desetletju novega tisočletja. 

Umrl je nekdanji obrambni minister ZDA Donald Rumsfeld. Star je bil 88 let in je bil eden od glavnih protagonistov ameriških napadov na Afganistan (2001) in Irak (2003) v prvem desetletju novega tisočletja. Vojni ZDA v Afganistanu in Iraku sta poželi številne kritike, a je Republikanec Rumsfeld vselej zagovarjal stališče, da so ZDA pravilno reagirale na teroristični napad 11. septembra 2001.

Potem ko so ZDA v Iraku odstranile iraškega voditelja Sadama Huseina, so ameriški vojaki državo zapustili leta 2011. Rumsfeld je svaril pred orožjem za množično uničenje, ki pa ga v Iraku niso nikoli našli. Vojaki ZDA so medtem še vedno v Afganistanu – zadnji bodo državo predvidoma zapustili 11. septembra letos. Poznavalci Rumsfeldu očitajo, da je v Irak in Afganistan navkljub nasprotovanju generalov poslal relativno malo vojakov, zaradi česar ZDA niso uspele dolgoročno stabilizirati razmer v teh državah, piše tiskovna agencija Reuters.

donald rumsfeld
PROFIMEDIA

Rumsfeld je služboval kot obrambni minister med letoma 1975 in 1977 v času mandata predsednika ZDA Geralda Forda, nato pa ponovno od januarja leta 2001 do decembra leta 2006, ko je Belo hišo vodil George W. Bush. Preden je prevzel funkcijo obrambnega ministra v Fordovi administraciji, je služboval kot kongresnik iz zvezne države Illinois, kot veleposlanik ZDA pri zvezi Nato in vodja kabineta v Beli hiši.

Kot so sporočili člani njegove družine, je Rumsfeld umrl v družinskem krogu v Taosu (New Mexico). Razloga za smrt niso sporočili, so pa poudarili, da je v javni službi vztrajal šest desetletij.

Kot navaja Reuters, so bili Rumsfeldovi odnosi s sodelavci precej naporni. Leta 2004 oziroma za tem, ko so zakrožile fotografije o zlorabah zapornikov v zaporu Abu Ghraib blizu Bagdada, je takratni predsednik Bush dvakrat zavrnil Rumsfeldov ponujeni odstop. Rumfsfeld, zaveznik podpredsednika v času Bushevega mandata Dicka Cheneya, je prav tako zagovarjal krute zasliševalne metode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!