Umrl je legendarni hrvaški trener Ćiro Blažević

Svet 08. Feb 202308:00 1 komentar
Ćiro BLažević
PROFIMEDIA

V 88. letu in po hudi bolezni je umrl legendarni hrvaški nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević. Z zlatimi črkami je bil v hrvaško športno zgodovino zapisan kot trener, ki je z nogometaši osvojil tretje mesto na svetovnem prvenstvu leta 1998.

Trener vseh trenerjev je imel v zadnjem obdobju hude zdravstvene težave. Dlje časa se je boril z rakom. V petek bi moral praznovati 88. rojstni dan. Bolezen so mu prvič odkrili leta 2011, dvakrat jo je premagal, tretjič pa mu žal ni uspelo.

Bil je trener bronaste hrvaške nogometne reprezentance. Ćirovi izbranci so leta 1998 v Franciji postali senzacija, ko so osvojili tretje mesto, v polfinalu pa so jih premagali gostitelji Francozi.

Blažević je vodil tudi Dinamo, s katerim je bil dvakrat prvak Hrvaške, s klubom iz Maksimirja pa je leta 1982 osvojil tudi prvenstvo Jugoslavije. Vodil je tudi Hajduk, s katerim je leta 2005 osvojil hrvaški superpokal.

Miroslav Ćiro Blažević je edini v zgodovini, ki je trikrat prejel državno nagrado za šport “Franjo Bučar”, leta 1998 za individualne dosežke kot trener bronaste reprezentance in za ekipne dosežke kot član državne reprezentance. Leta 2007 je prejel nagrado za življenjsko delo.

Pred letom in pol za SK: Zbogom, Slovenci moji

Pred letom in pol je Blažević v intervjuju za SportKlub odprl dušo in dejal, da je hudo bolan. “Moji dragi Slovenci. Naša ljubezen je brezmejna. Radi me imate in jaz imam rad vas, ampak moram vam sporočiti žalostno vest. Sem zelo, zelo bolan. Pa tudi star sem, imam 86 let. Če me kmalu ne bo, in verjetno me ne bo, bi to priložnost rad izkoristil, da izkažem ljubezen in pozdravim vse moje prijatelje v Sloveniji.  Sporočam jim, da so lahko ponosni na to, da so Slovenci. Dosegli ste nivo civilizacije, po katerem hrepenimo mi, Hrvati. Na žalost moram reči tisto katoliško – zbogom. Zbogom, Slovenci moji dragi. Žal mi je. Zelo sem pesimističen. Pozdravljam tudi tebe. Iz povsem normalnega pogovora si uspel iz mene izvleči vse to. Ljubim te, dete moje. Zbogom,” je v intervjuju septembra 2021 dejal Ćiro.

Več podrobnosti lahko preverite tukaj.

Koga vse je treniral Ćiro?

Nazadnje je bil aktiven leta 2015, pred tem pa je vodil Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Iran, Švico, Kitajska, Nantes (Francija), PAOK Solun (Grčija), Sion, Lausanne, Grasshoppers, Xamax, Vevey (vsi Švica), Shenhua (Kitajska), Rijeka, Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Zagreb, Osijek, Varteks, Zadar (vsi Hrvaška), Mura (Slovenija), Mes Kerman (Iran), Priština (Kosovo), Sloboda Tuzla (BiH).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje