Umrl je nekdanji kitajski premier, ki ga je na stranski tir potisnil Ši Džinping

Svet 27. Okt 202307:30 0 komentarjev
Li Kečjang
Li Kečjang leta 2015 (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)

V 69. letu starosti je umrl Li Kečjang, ki je deset let služboval kot kitajski premier.

Zaradi posledic srčnega napada je umrl nekdanji kitajski premier Li Kečjang, ki je v funkcijo premierja opravljal dva mandata oziroma deset let.

Star je bil 68 let, umrl pa je le 10 mesecev po upokojitvi marca letos. Po poročanju kitajske CCTV je umrl v Šanghaju, potem ko so ga neuspešno oživljali.

Li Kečjang je bil rojen na podeželju, v provinci Anhui na vzhodu Kitajske. V preteklosti je veljal za enega od kandidatov za vodenje Komunistične stranke, vendar ga je na stranski tir potisnil trenutni kitajski predsednik Ši Džinping. Za razliko do Ši Džinpinga, ki zagovarja več nadzora države nad gospodarstvom, je bil nekdanji premier zagovornik nekoliko bolj odprtega tržnega gospodarstva, poroča Reuters.

Po tem, ko so v vrh kitajske politike prišli zavezniki Ši Džinpinga, je Li Kečjang ostal edini, ki ni pripadal skupini, zvesti kitajskemu predsedniku, navaja BBC. Njegov naslednik, Li Čjang, je za novega kitajskega premierja izvolil kitajski ljudski kongres sredi marca letos, pri čemer ga je podprla večina od 3.000 delegatov.

“Li je veljal za pragmatičnega voditelja in je spodbujal reformo gospodarstva … Na žalost je bil njegov glas učinkovito utišan, bil je odstavljen in zamenjan s Šijevim lojalistom [Li Čjangom, op. a.],” je, tako BBC, na družbenem omrežju X zapisal politični komentator James M Zimmerman.

Smrt Li Kečjanga so mnogi obžalovali na družbenih omrežjih, nekatere spletne strani kitajske vlade pa so v znak žalovanja obarvali v črno-belo, še poroča Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!