Li Čjang, tesni zaupnik kitajskega predsednika, je postal novi kitajski premier

Svet 11. Mar 202308:47 2 komentarja
Li Čiang
Foto: GREG BAKER/Reuters

Kitajski ljudski kongres je za novega predsednika vlade danes v skladu s pričakovanji izvolil Li Čjanga. Za tesnega zaupnika kitajskega predsednika Ši Džinpinga je glasovala večina od skupno 3000 delegatov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Li, nekdanji vodja komunistične stranke v Šanghaju, bo zamenjal odhajajočega premierja Lija Kečjanga, ki je bil na položaju dva mandata.

V nasprotju s svojim predhodnikom 63-letnik velja tudi za tesnega zaupnika predsednika Ši Džinpinga, ki mu je ljudski kongres kot prvemu v zgodovini v petek podelil tretji mandat. Z Lijem ob strani bo Ši po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še utrdil svoj vpliv v kitajskem državnem vrhu.

Li Čjang ima za seboj dolgo kariero, večinoma na vzhodni obali Kitajske. Spomladi lani je nadzoroval dva meseca trajajočo zaporo mesta zaradi pandemije covida-19. Po njegovih besedah ima strokovno znanje s področja gospodarstva in prijazen odnos do zasebnih podjetij.

Zanj je glasovalo 2.936 delegatov, trije so bili proti, osem pa se jih je vzdržalo.

Kitajski ljudski kongres je danes tudi imenoval nekdanjega vrhovnega tožilca Džang Džuna za predsednika vrhovnega sodišča, Jing Jong, ki je bil v prvih mesecih pandemije vodja stranke v provinci Hubej, pa je bil izbran za generalnega tožilca vrhovnega ljudskega tožilstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje