Umrl je Shane MacGowan, frontman skupine The Pogues

Kultura 30. Nov 202315:00 0 komentarjev
Umrl Shane MacGowan
Foto: REUTERS

Po dolgotrajni bolezni je danes v 66. letu starosti umrl frontman angleško-irske glasbene skupine The Pogues Shane MacGowan. Novico je sporočila njegova žena Victoria Mary Clarke.

“Ni mogoče opisati izgube, ki jo čutim, in hrepenenja po zgolj še enem njegovem nasmehu, ki je razsvetljeval svet,” je na Instagramu zapisala Victoria Mary Clarke, žena znanega frontmana angleško-irske glasbene skupine The Pogues Shana MacGowana. Ta je danes po dolgotrajni bolezni umrl.

MacGowan se je rodil na božični dan, 25. decembra 1957 v Kentu v Angliji, večino svojega življenja pa preživel na Irskem. Odraščal je v glasbeni družini. Pogosto je pisal o irski kulturi in irskem nacionalizmu. “Sram me je bilo, da nisem imel poguma, da bi se pridružil Irski republikanski armadi. Skupina Pogues je bil moj način spopadanja s tem,” je nekoč dejal o irski teroristični skupini IRA.

V svoji karieri je nanizal številne glasbene uspešnice, med njegovimi najbolj znanimi deli je denimo Fairytale of New York.

Sodeloval je s številnimi velikimi imeni glasbene industrije, kot so Nick CaveJohnny Depp in Sinead O’Connor. Prav slednja ga je leta 2000 prijavila zaradi posedovanja drog, da bi ga rešila odvisnosti. Njena namera je uspela in MacGowan se ji je pozneje za to zahvalil. MacGowan je alkohol sicer začel piti že kot otrok, pozneje pa je trpel zaradi posledic zlorabe alkohola in drog.

Decembra leta 2022 je bil MacGowan hospitaliziran zaradi virusnega encefalitisa, zato je več mesecev leta 2023 preživel na intenzivni negi. Od julija je bil v bolnišnici v Dublinu.

Irski predsednik Michael D. Higgins je ob novici o glasbenikovi smrti v izjavi za javnost zapisal, da se bodo Shana “spominjali kot enega največjih glasbenih tekstopiscev”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!