Poginila je “junaška” podgana Magawa, ki je odkrivala mine

Svet 12. Jan 202209:38 > 09:49 0 komentarjev
Podgana Magawa
PROFIMEDIA

Poginila je podgana Magawa, sicer samček, ki je v Kambodži sodeloval pri odkrivanju protipehotnih min. Našel je več kot 100 min, za svoja dejanja pa je prejel odlikovanje britanske humanitarne organizacije, ki rešuje in pomaga živalim.

Poginila je podgana Magawa, ki je po poročanju tujih medijev v Kambodži pa tudi širše veljala za junakinjo. Trenirana je bila za iskanje protipehotnih min, v svoji petletni karieri pa jih je našla več kot 100. Podgana, ki so jo v Kambodžo pripeljali iz Tanzanije, je poginila ta konec tedna, stara osem let.

Magawa, sicer samček, ki je tehtal dober kilogram in ga je za iskanje min usposobila človekoljubna organizacija Apopo, je preiskal več kot 141.000 kvadratnih metrov, navaja britanski BBC. Območje v velikosti teniškega igrišča je preiskal v 20 minutah, kar je po navedbah organizacije Apopo veliko hitreje od človeka, ki delo opravlja z detektorjem kovin in za to potrebuje od enega do štiri dni.

V Kambodži, kjer je podgana delovala, imajo najvišjo stopnjo amputacij na število prebivalcev – v eksplozijah je ude izgubilo več kot 40.000 ljudi. Kot so sporočili z organizacije Apopo, je Magawa prispeval k temu, da lahko skupnosti v Kambodži živijo bolj varno.

Protipehotne mine v Kambodži še naprej zahtevajo življenja

Magawa je leta 2020 prejel zlato medaljo za “pogum, ki rešuje življenja, in predanost dolžnosti.” Medaljo je podgani podelila britanska humanitarna veterinarska organizacija PDSA. Upokojil se je junija lani, njegova smrt pa je bila, sodeč po sporočilu oskrbnikov, mirna.

Podgana Magawa
PROFIMEDIA

“Magawa je bil dobrega zdravja in je večino zadnjega tedna preživel med igro s svojim običajnim zanosom. A proti koncu tedna se je upočasnil, več je dremal in je v svojih zadnjih dneh kazal manj interesa za hrano,” so sporočili z organizacije Apopo.

Kambodža je bila več let v primežu državljanske vojne in je ena od držav z največ protipehotnimi minami. Med čiščenjem ozemlja so v ponedeljek, denimo, umrli trije ljudje, in sicer v provinci na severu države ob meji s Tajsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!