Unicef sklenil pogodbo za dobavo 18 milijonov odmerkov cepiva proti malariji

Svet 16. Avg 202215:15 > 15:52 0 komentarjev
Testiranje otrok na malarijo
UNICEF

V afriških državah velike težave še vedno povzroča malarija. Samo v letu 2020 je zaradi bolezni umrlo skoraj pol milijona otrok. Novo pomoč v boju z boleznijo prinaša cepivo RTS,S, ki ga bo za Unicefov program dobavilo britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline.

Unicef je z britanskim farmacevtskim podjetjem GlaxoSmithKline (GSK) sklenil pogodbo za prvo dobavo cepiva proti malariji v vrednosti do 170 milijonov ameriških dolarjev, so sporočili iz nevladne organizacije. V naslednjih treh letih bodo skupaj zagotovili 18 milijonov odmerkov cepiva proti bolezni, zaradi katere je leta 2020 v afriških državah umrlo skoraj pol milijona otrok, dodajajo v Unicefu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se malarija prenaša z zmerno do visoko stopnjo na območjih več kot tridesetih držav, po ocenah pa bi cepivo na teh območjih lahko vsako leto zagotovilo dodatno zaščito pred malarijo za več kot 25 milijonov otrok.

“To je jasno sporočilo razvijalcem cepiva proti malariji, da nadaljujejo svoje delo. Ljudje potrebujejo in si želijo dostop do cepiva proti malariji,” je ob sklenitvi pogodbe povedala Etleva Kadilli, direktorica Unicefove nabavne službe. “To je ogromen korak naprej v naših skupnih prizadevanjih za reševanje življenj otrok in zmanjšanje bremena, ki ga predstavlja malarija,” je dodala.

Malarijo pri človeku povzroča pet vrst plazmodijev, cepivo RTS,S, ki ga bo dobavilo britansko podjetje GSK, pa deluje proti parazitu Plasmodium falciparum. Ta je razlog za večino smrtnih primerov okužb na globalni ravni in je najbolj razširjen prav v afriških državah. Cepivo RTS,S je do sedaj edino odobreno cepivo proti malariji, zeleno luč je prejelo leta 2021.

“WHO pozdravlja napredek pri zagotavljanju oskrbe in pravočasnega dostopa do cepiva na način, da lahko več držav čim prej začne uporabljati to dodatno orodje za preprečevanje malarije. Glede na začetno omejeno ponudbo je ključnega pomena, da prednost dobijo otroci, ki živijo na območjih, kjer je tveganje za bolezen največje,” je povedala direktorica oddelka za imunizacijo, cepiva in biološka zdravila pri WHO Kate O’Brien.

V Unicefu pričakujejo, da bo povpraševanje po cepivu proti malariji v prizadetih državah veliko. Kot so še sporočili, bo ponudba sprva omejena in se bo sčasoma povečevala, s tem pa se bodo nižali tudi stroški. “Načrti za povečanje proizvodnje, vključno s prenosom tehnologije, že potekajo, kar pomeni, da bo vsak ogroženi otrok v prihodnosti imel možnost cepljenja proti malariji,” so zatrdili pri Unicefu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!