WHO zaradi širjenja opičjih koz izdala priporočila o spolnem vedenju

Svet 27. Jul 202218:18 > 18:25 0 komentarjev
Opičje koze
PROFIMEDIA

Članice Evropske unije morajo zavzeti odločnejši in bolj usklajen pristop do izbruha okužb z opičjimi kozami, je danes sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides in pri tem opozorila, da je EU postala epicenter odkritih primerov okužb. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je danes zaradi vse pogostejših primerov okužb z opičjimi kozami v številnih državah prvič podala konkretna priporočila za spolno vedenje.

Komisarka Stella Kyriakides je ministre za zdravje spomnila na prejšnje izkušnje ob začetku pandemije covida-19 in članice EU pozvala, naj si podatke o primerih opičjih koz na splošno izmenjujejo po vsej EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poudarila je, da bi članice prav tako morale okrepiti sledenje stikom, da bi preprečile nove izbruhe okužb, pospešiti delo pri razdeljevanju cepiv in okrepiti kampanje o ozaveščanju. Pri tem je tudi opozorila na tveganje stigmatizacije okuženih. “Čeprav je največ primerov opičjih koz med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, pa ta skupina zaradi izbruha ne sme biti marginalizirana,” je še dodala.

Poziv ministrom za zdravje članic EU je prišel po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v soboto izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Hkrati je ocenila, da je tveganje po vsem svetu zmerno, razen v Evropi, kjer je visoko.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi. Po zadnjih podatkih WHO pa so doslej v 75 državah potrdili skupno 16.000 primerov okužb in pet smrti.

WHO priporoča manj spolnih partnerjev

Po podatkih WHO je 98 odstotkov potrjenih primerov opičjih koz povezanih z moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Pri tem pa je organizacija opozorila, da se lahko okuži vsakdo. “Poleg prenosa s spolnimi stiki se lahko opičje koze prenašajo tudi v gospodinjstvih, in sicer s tesnimi stiki med ljudmi, kot sta objemanje in poljubljanje, ter z okuženimi brisačami ali posteljnino,” je opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hkrati je poudaril, da bo izbruh okužb mogoče ustaviti le, če se države, skupine in posamezniki izobrazijo, resno obravnavajo tveganja in sprejmejo ukrepe, ki so potrebni za ustavitev prenosa in zaščito ranljivih ljudi, so sporočili iz WHO.

Glede cepljenja še vedno ostaja veliko neodgovorjenih vprašanj glede učinkovitosti cepiva in koga točno je treba cepiti. WHO pa množičnega cepljenja zaenkrat še ne priporoča.

Opičje koze
Dado Ruvic/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!