Uporniki v Indoneziji ugrabili tujega pilota, zdaj zahtevajo posluh oblasti

Svet 15. Feb 202311:20 0 komentarjev
Philip Mehrtens
TPNPB/via REUTERS

Indonezijski uporniki iz regije Papua so pred dnevi ugrabili novozelandskega pilota. Vztrajajo, da ga bodo izpustili le pod pogojem, da indonezijske oblasti prisluhnejo njihovim zahtevam.

Uporniki, ki si v indonezijski provinci Papua prizadevajo za neodvisnost, so te dni dobili veliko medijske pozornosti. Minuli teden so namreč ugrabili pilota Philipa Mehrtensa, ki je z letalom pristal v odročni regiji Nduga, kamor naj bi pripeljal skupino potnikov.

Novozelandca, ki je upravljal letalo družbe Susi Air s sedežem v Indoneziji, so minuli teden ugrabili uporniki nacionalne osvobodilne vojske Zahodne Papue (TPNPB). Več pripadnikov oborožene skupine se skupaj z ugrabljenim prav tako pojavlja na posnetku in fotografijah, s katerih naj bi bilo očitno, da je ugrabljeni Mehrtens v dobrem zdravstvenem stanju, navajajo tuji mediji. Ena od fotografij po navedbah upornikov prikazuje goreče letalo, ki naj bi ga zažgali po ugrabitvi pilota.

Eden od borcev na posnetku prav tako drži zastavo belo-modro-rdeči zastavo z zvezdo, ki je simbol neodvisnosti Papue.

“Vojska Papue me je ugrabila v sklopu boja za neodvisnost. Zahtevajo, da gre indonezijska vojska domov v Indonezijo, in če tega ne bo storila, bom ostal ujetnik,” je v videoposnetku povedal Mehrtens. Indonezijske oblasti so sporočile, da si bodo prizadevale za njegovo izpustitev, pri čemer pa, da je najbolj pomembna pilotova varnost.

Papua
TPNPB/via REUTERS

Tiskovna agencija Reuters ob tem navaja, da avtentičnosti slikovnega gradiva, na katerem je ugrabljeni pilot, ne morejo potrditi. Da je na fotografijah pilot, je za medij sicer potrdil Mehrtensov prijatelj, ki pa je zaradi občutljivosti zadeve spregovoril le pod pogojem anonimnosti.

Tiskovni predstavnik novozelandskega ministrstva za zunanje zadeve je komentiral le, da so obveščeni o fotografijah in videoposnetku, ki krožijo v javnosti.

Provinca Papua, ki leži na skrajnem vzhodu Indonezije in meji na Papuo Novo Gvinejo, je nekdanja nizozemska kolonija. Pod nadzorom Indonezije je od leta 1969, indonezijska vojska pa je tam precej prisotna. V zadnjih letih je spopadov na območju vse več. Indonezija TPNPB označuje za teroristično organizacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!