‘Ustaviti moramo uničevanje Sredozemskega morja’

Svet 06. Okt 202110:19 0 komentarjev
Smeti morje
PROFIMEDIA

Ministri držav Sredozemske unije so se v Kairu sestali na konferenci o okolju in podnebju, na kateri so se dogovorili, da bodo skupaj preprečili onesnaževanje Sredozemskega morja, enega najranljivejših delov sveta.

Organizacija s sedežem v Barceloni združuje 42 držav Evropske unije in države z obalo na Sredozemskem morju.

Njihovi okoljski ministri so ponovili zavezanost boju proti podnebnim spremembam in poudarili, da so potrebne spremembe v industriji, energetiki, kmetijstvu, turizmu in prometu, da se ustavi uničevanje morja, ki ga delijo.

“Sredozemsko morje je krhek ekosistem, ki trpi zaradi različnih bolezni, kot so izguba biotske raznovrstnosti, prekomerni ribolov, onesnaženje, uničevanje obale in kopičenje smeti,” je povedal Nasser Kamel, generalni sekretar Sredozemske unije.

Jordanski okoljski minister je opozoril, da temperature v Sredozemlju naraščajo 20 odstotkov hitreje od svetovnega povprečja, zato je treba ustaviti podnebne spremembe, ki jih povzročajo ljudje.

“Ne smemo izgubljati časa,” je dejal.

Ministri so sestanek zaključili s skupno deklaracijo, nezavezujočim dokumentom, v katerem je zapisano, da so “maksimalno ambiciozni pri pospeševanju preoblikovanja svojih gospodarstev v trajnostna, zelena in krožna gospodarstva”.

S to deklaracijo so države najavile, da se bodo držale prej dogovorjenih sporazumov, na primer Evropskega zelenega dogovora, po katerem do leta 2050 v EU ne bo emisij toplogrednih plinov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!