V Afganistanu že drugi uničujoč potres v treh dneh

Svet 09. Okt 202319:12 0 komentarjev
Potres v Afganistanu
Foto: PROFIMEDIA

Po tem, ko je potres v soboto na zahodu Afganistana zahteval več kot 2.000 smrtnih žrtev, je potres še enkrat prizadel isto območje. Današnji potres je imel magnitudo 5,1. O žrtvah in škodi za zdaj ne poročajo.

Afganistan je po sobotnem tresenju tal v ponedeljek prizadel še en potres. Potres je v ponedeljek prizadel območje blizu mesta Herat, kjer je bil tudi epicenter sobotnega potresa. Novo tresenje tal na zahodu Afganistana je potrdil tudi ameriški geološki urad USGS, ki je magnitudo potresa ocenil na 5,1 po Richterjevi lestvici.

Območje severozahodno od Herata, glavnega mesta istoimenske province, je v soboto stresel potres z magnitudo 6,3, ki mu je sledilo osem močnih popotresnih sunkov. Ob tem so se sprožili tudi številni zemeljski plazovi.

Kot je v nedeljo poročala afganistanska televizija Tolonews, je v sobotnem potresu umrlo več kot 2.400 ljudi. V opustošeno regijo je medtem začela prihajati pomoč.

Potres v Afganistanu
Foto: PROFIMEDIA

V Afganistanu se že sicer soočajo s hudo humanitarno krizo, potem ko so se iz regije po vrnitvi talibanov na oblast leta 2021 umaknile številne humanitarne organizacije. Provinco Herat na meji z Iranom, kjer živi okoli 1,9 milijona ljudi, poleg tega pesti tudi dolgoletna suša.

Afganistan pogosto prizadenejo potresi, zlasti v gorovju Hindukuš, ki leži blizu stika evrazijske in indijske tektonske plošče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!