V beloruski prestolnici so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo ruski agresiji

Svet 27. Feb 202216:45 > 02. Mar 2022 15:48 1 komentar
PRODFIMEDIA

V beloruski prestolnici Minsk se je danes zbrala množica protestnikov, ki nasprotujejo ruski invaziji na Ukrajino. V Belorusiji danes sicer poteka tudi referendum, ki bi beloruskemu predsedniku Lukašenku omogočil, da bi se na oblasti obdržal do leta 2035.

V beloruski prestolnici Minsk se je danes zbrala velika množica protestnikov, ki nasprotujejo ruski agresiji. V središču mesta so vzklikali “Ne vojni!”in “Slava Ukrajini”. V Belorusiji naj bi danes sicer potekal referendum, na katerem Belorusi glasujejo o ustavnih amandmajih, ki bi predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku omogočili, da bi se na oblasti obdržal do leta 2035.

Revidirani glavni zakon, o katerem glasujejo na referendumu, bi med drugim odpravil tudi nevtralni status Belorusije, kar odpira možnost za močnejše vojaško sodelovanje države z Rusijo. Na protestu nje bilo pridržanih več protestnikov, po poročanju vzhodnoevropskega medija Nexta naj bi jih bilo doslej pridržanih vsaj 88.

Na Twitterju se je odzvala tudi voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, ki je zapisala, da se na voliščih v Belorusiji vijejo dolge vrste ljudi, ki nakazujejo na to, da ljudje nasprotujejo ruski invaziji ter beloruski vpletenosti v njej. “Ne sprejemamo dejanj režima. Belorusi bi morali nadaljevati ta odpor – s protesti in neupoštevanjem nezakonitih ukazov diktatorja,” je zapisala Tihanovska.

“Ta psevdo referendum poteka pod ruskimi puškimi in pod učinkovitim nadzorom ruske vojske, ki je že dlje časa ostala v Belorusiji,” je za Associated Press povedal nekdanji beloruski voditelj Stanislav Suškevič. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v nedeljo objavil videosporočilo, kjer je Belorusom očital, da so dovolili, da se njihova država uporabi kot izhodišče za rusko invazijo.

Tudi v nemški prestolnici se je danes zbrala velika množica protestnikov, ki nasprotujejo ruski agresiji. Za tem, ko je nemški kancler Olaf Scholz napovedal, da bo Nemčija v odziv na rusko invazijo na Ukrajino povečala nemški obrambno proračun, se je po podatkih nemške policije na ulicah Berlina zbralo več kot 100 tisoč ljudi. Protestniki so zapolnili ulice med Brandenburškimi vrati in Stebrom zmage. Policija je udeležbo na shodu proti ruski invaziji na Ukrajino ocenila na “vsaj šestmestno številko”, medtem ko organizatorji protesta menijo, da se je zbralo pol milijona ljudi. Nemčija je sicer že v soboto sporočila, da bo v Ukrajino dobavila tisoč kosov protitankovskega orožja ter 500 raket tipa stinger.

protest, berlin, ukrajina protest, berlin, ukrajina
PROFIMEDIA
protest, berlin, ukrajina protest, berlin, ukrajina
PROFIMEDIA
protest, berlin, ukrajina protest, berlin, ukrajina
PROFIMEDIA
protest, berlin, ukrajina protest, berlin, ukrajina
PROFIMEDIA
protest, berlin, ukrajina protest, berlin, ukrajina
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje